Antena 3 CNN Actualitate Dezastru pe piaţa măştilor: România trimite şapte alerte către UE pentru măşti falsificate în China!

Dezastru pe piaţa măştilor: România trimite şapte alerte către UE pentru măşti falsificate în China!

E haos pe piaţa măştilor, chiar în plină pandemie! România a emis, prin sistemul RAPEX, şapte alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, provenite din China, care poartă marcajul CE, potrivit sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene.

Dezastru pe piaţa măştilor: România trimite şapte alerte către UE pentru măşti falsificate în China!
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    27 Noi 2020   •   10:15

Produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant şi este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.

Produsele notificate de România nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2.

ANPC anunță că supraveghează permanent piața de bunuri și servicii, mai ales cele necesare în acestă perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârșit și îi avertizează, pe acestă cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”, transmite Mediafax.

12 alerte în două luni, pentru măşti neconforme

Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), coordonată de directorul general Paul Anghel, a transmis în ultimele două luni, prin RAPEX, 12 alerte pentru măşti neconforme, un număr similar fiind în stand-by pentru a fi urcate în sistem.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

 

×
Subiecte în articol: măşti China UE alerta
Parteneri
5 secrete ale succesului de la cel mai titrat român din businessul mondial
x close