Antena 3 CNN Actualitate Măsurile impuse de autorități ar putea fi date peste cap. OMS confirmă că noul coronavirus se răspândește și prin aer

Măsurile impuse de autorități ar putea fi date peste cap. OMS confirmă că noul coronavirus se răspândește și prin aer

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut, marți, că există dovezi clare care atestă că noul coronavirus se răspândește și prin aer. Decizia vine după ce mai mulți specialiști au solicitat OMS să modifice recomandările și comunicările despre modul de răspândire al Covid-19 în comunități.

Măsurile impuse de autorități ar putea fi date peste cap. OMS confirmă că noul coronavirus se răspândește și prin aer
Sursa foto: Pixabay.com
de Cristina Tudorache    |    07 Iul 2020   •   23:00

Dat fiind că autoritățile naționale își bazează recomandările pe baza informațiilor venite de la OMS, măsurile naționale ar putea fi date peste cap și înăsprite după noua descoperire.

"Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului și prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19", a declarat Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS.

Anterior, OMS a susținut ca virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreții expulzate din nasul și gura unei persoane infectate și care ajung apoi foarte repede pe sol.

239 de oameni de știință din 32 de țări au subliniat existența unor dovezi care susțin că inhalarea particulelor virale ce plutesc mult timp prin aer pot conduce la contaminare. Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă și au cerut OMS să își actualizeze ghidul de recomandări.

OMS confirmă că noul coronavirus se răspândește și prin aer

"Posibilitatea transmiterii prin aer în spațiile publice - în special în condiții foarte specifice, precum spațiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise - nu poate fi exclusă. Totuși, dovezile trebuie centralizate și interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers", a declarat Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor.

Maria Kerkhove a anunțat că OMS va publica un comunicat științific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2 în zilele următoare. Noile recomandări ar putea genera schimbări în măsurile impuse de autoritățile naționale care se bazează pe comunicările OMS. Astfel, inclusiv distanța socială de un metru și jumătate ar putea fi extinsă.

"Este nevoie de un pachet complet de intervenții pentru a putea stopa transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanțarea fizică, ci și folosirea măștii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spații, în special acolo unde distanțarea fizică nu poate fi respectată și în special pentru angajații din domeniul medical", a adaugat aceeași specialistă.
 

×
Subiecte în articol: OMS coronavirus aer
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close