Antena 3 CNN Actualitate Matematica nu e de partea preşedintelui. În 10 ani de mandat, Băsescu a beneficiat de 80 de milioane de euro, bani de la stat

Matematica nu e de partea preşedintelui. În 10 ani de mandat, Băsescu a beneficiat de 80 de milioane de euro, bani de la stat

Matematica nu e de partea preşedintelui. În 10 ani de mandat, Băsescu a beneficiat de 80 de milioane de euro, bani de la stat
de O.P.    |    26 Sep 2014   •   05:55

Preşedintele României este întreţinut de stat.  Traian Băsescu a beneficiat în cei 10 ani de mandat de peste 80 de milioane de euro, bani care au venit din bugetul ţării.

Doar pentru administraţia prezidenţială s-au pus deoparte, în ultimii 10 ani, 71 de milioane de euro. La aceşti bani se adaugă şi cheltuielie de întreţinere şi modernizare a vilelor de protocol ale preşedintelui. Statul a cheltuit aproape 5 milioane de euro pentru ca Băsescu să trăiască în lux.

În tot acest timp, oamenii de afaceri au plătit la stat contribuţii de sute de milioane de euro. De exemplu, grupul Grivco, fondat de Dan Voiculescu a plătit, în ultimii zece ani, taxe şi impozite de peste 300 milioane de euro.

Preşedintele Traian a avut la dispoziţie milioane de euro, în fiecare an petrecut la Cotroceni. În primul an de mandat, administraţia prezidenţială s-a bucurat de un buget de 7,4 milioane de euro, adică de patru ori mai mult decât bugetul unei comune cu 4 mii de locuitori.

Iar bugetul administraţiei prezidenţiale a  crescut de la un an la altul. A fost de 8,2 milioane de euro în 2006 şi de 9,5 milioane de euro în 2007. Deja, în 2008, banii puşi la dispoziţia preşedintelui însumau 9,6 milioane de euro. Până la finalul primului mandat, preşedintele Băsescu cheltuise deja 43 de milioane de euro. 

În al doilea mandat, preşedintele a cheltuit aproape 30 de milioane, în 5 ani. Astfel că în toţi cei 10 ani de mandat, bugetul administraţiei prezidenţiale a fost de 71 milioane de euro. La aceşti bani se adaugă costurile, suportate din banii statului, pentru reparaţia, întreţinerea şi modernizarea vilelor de protocol şi caselor de vacanţă la care preşedintele are acces. De exemplu, la actuala reşedinţă a familiei Băsescu, vila Lac 3, amenajările făcute în ultimii 10 ani au costat statul român 2 milioane de euro. Doar în 2005, s-au cheltuit un milion de euro pentru mobilier şi sisteme de supravechere video. 

În dormitorul prezidenţial, de 200 de metri pătraţi, a fost montat mobilier din lemn exotic adus din Brazilia şi Indonezia. De altfel, toată Vila Lac 3 este spectaculoasă.

Pe lângă conacul de o mie de metri pătraţi, pe proprietate mai este şi un teren de tenis de 680 de metri pătraţi, un patinoar de 300 de metri pătraţi şi un ponton de 128 de metri pătraţi. Cu toate acestea, lui Traian Băsescu îi plăcea să-şi petrească timpul în vila Dante, care a fost reamenajată, la comanda sa. Între 2008 şi 2012, la casa Dante s-au făcut reparaţii capitale şi lucrări de modernizare în valoare totală de 1 milion de euro. Cei mai mulţi bani au fost daţi în 2011, an de criză, când statul a plătit 500 de mii de euro pentru ca vila să fie consolidată şi modernizată. Un an mai târziu s-au mai plătit încă 150 de mii de euro pentru mobila de lux

La vilele de protocol se mai adaugă şi casele de vacanţă de la Neptun şi Olăneşti a căror întreţinere costă alte milioane de euro. Toate aceste cheltuieli au fost făcute în timp ce oamenii de afaceri plăteau contribuţii de sute de milioane.

Este şi cazul lui Dan Voiculescu care prin grupul Grivco, unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat, a plătit în ultimii zece ani, taxe şi impozite în valoare de 326 milioane de euro. Numai în primul semestru al acestui an, companiile din Grupul Grivco au plătit contribuţii sociale, TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit şi alte impozite în valoare de 12,15 milioane de euro. Spre comparaţie, anul trecut, impozitele şi taxele plătite de Grivco s-au ridicat la 25,6 de milioane de euro


×
Subiecte în articol: afaceri
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close