Antena 3 CNN Actualitate Mazăre vrea ca municipalitatea să preia Cazinoul de la Ministerul Turismului şi să-l vândă

Mazăre vrea ca municipalitatea să preia Cazinoul de la Ministerul Turismului şi să-l vândă

Mazăre vrea ca municipalitatea să preia Cazinoul de la Ministerul Turismului şi să-l vândă
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    05 Sep 2012   •   15:24

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, miercuri, că vrea ca printr-o hotărâre de guvern, administraţia locală să preia Cazinoul din administrarea Ministerului Turismului şi să-l scoată la vânzare prin organizarea unei licitaţii la nivel internaţional.

"Să dea Dumnezeu să-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupă de cazinouri. Până atunci îl menţinem cu bănuţi puţini cât să nu cadă, să nu se degradeze. Nu pot să mă apuc să fac cazinouri, nici salon de nunţi", a spus Radu Mazăre, potrivit Agerpres.

Potrivit edilului, solicitarea de preluare a Cazinoului vine în urma nerespectării unei hotărâri a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa, potrivit căreia dacă într-un an de la transferarea clădirii respective în administrarea statului nu sunt începute lucrările de reabilitare, imobilul va reveni din nou administraţiei locale.

Cum Ministerul Turismului nu a început reabilitarea, alocând însă la începutul acestui an 1,6 milioane de euro din 10 milioane de euro necesare renovării Cazinoului, Mazăre a declarat că suma ce a fost deja alocată de la bugetul central îi va reveni tot municipiului Constanţa şi va fi folosită pentru construirea unui teleschi pe Lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia.

Cazinoul de pe faleza Constanţei, clădire emblematică a oraşului, este în prezent în paragină după ce în 2007 a fost concesionat de administraţia locală unui investitor israelian care ulterior a abandonat reabilitarea clădirii din cauza crizei economice şi a reziliat contractul încheiat. A urmat apoi trecerea Cazinoului din administrarea Primăriei Constanţa în cea a Ministerului Turismului pentru reabilitarea imobilului, demersuri ce au fost însă întârziate, Cazinoul ajungând o ruină.

În 2011, înainte de preluarea Cazinoului de Ministerul Turismului, Radu Mazăre a declarat că reabilitarea clădirii ar costa 10 milioane de euro, sumă pe care municipalitatea nu o poate investi în acest proiect.

În anul 2007, Cazinoul a fost dat în concesiune de administraţia locală, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator internaţional ce deţine cazinouri de lux în întreaga lume, fiind singura firmă interesată de obiectivul respectiv.

Redevenţa negociată a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat ca în primii 5 ani de la semnarea contractului de concesiune să investească în renovare şi consolidare şi să-l introducă în circuitul internaţional al cazinourilor. După ce a cheltuit 2 milioane de euro prin începerea reabilitării clădirii emblematice a Constanţei, conform lui Radu Mazăre, compania israeliană a renunţat la investiţie.

Cazinoul din Constanţa are o vechime de peste o sută de ani, fiind inaugurat în anul 1910, după ce vechea construcţie din paiantă şi lemn a fost distrusă de o furtună, în anul 1891.






×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close