Antena 3 CNN Actualitate Media Antena3.ro LIVE. Există alimente minune? Medicul Simona Tivadar: „Jumătate dintre adolescenți țin o cură de slăbire despre care părinții nu știu”

Antena3.ro LIVE. Există alimente minune? Medicul Simona Tivadar: „Jumătate dintre adolescenți țin o cură de slăbire despre care părinții nu știu”

Antena3.ro LIVE. Există alimente minune? Medicul Simona Tivadar: „Jumătate dintre adolescenți țin o cură de slăbire despre care părinții nu știu”
18 Mai 2017   •   15:02

Maria Coman și doctorul în diabet, boli de nutriție si metabolism Simona Tivadar au purtat o discuție sinceră despre mâncare și despre rețete-minune, răspunzând totodată la cele mai arzătoare întrebări ale momentului:  Unde greșesc părinții, în alimentația copiilor lor?  Există alimente minune? Este necesară o educație alimentară?

Există mâncare sănătoasă și alimente minune? 

Unde greșesc părinții?

”Nimeni nu mai mănâncă cu copiii, lumea mănâncă în picioare, la început. Copilul suportă o alimentație monotonă foarte mult timp. Însă părinții încep să-i ofere tot felul de recompense, dulciuri. Un copil care a fost corect diverisificat și nu punea probleme, poate ajunge cu o alimentație greșită”, a spus medicul Simona Tivadar, specialist în diabet și boli de nutriție.

”Problema pleacă, de fapt, de la părinți, ei înșiși au abandonat acele modele (corecte - nr.r). Pentru copii, e la fel de interesant să mănânce cu aulții la masă, exact ce înseamnă pentru noi să mergi la restaurant. Părinții îi privează pe copii fix de această bucurie de a mânca împreună”, a mai spus medicul.

”Se pierde bucuria mâncării”, a subliniat Simona Tivadar.

Ce ne facem cu dulciurile?

”Am părinți care au pretenția să aibă un sertar de dulciuri în casă și își aduc copiii mici la mine la cabinet și îmi cer să-i învăț să se abțină. (...) Copilul dorește să se joace, să scurteze momentul servirii mâncării”, a subliniat medicul, la Antena 3.

Datorită acestor practici, se înmulțesc celulele grase, copilul va avea mai multe celule grase, ele îi vor comanda un comportament alimentar în așa fel încât celulele să fie mereu pline. (...) La nivel de adolescenți, jumătate dintre ei țin o cură de slăbire despre care părinții nu știu”, a spus Simona Tivadar.

Medicul a tratat, în emisiune, inclusiv problema alimentației celor mici de la grădinițe sau creșe, care de cele mai multe ori nu este una sănătoasă, ba chiar este una care conține prea mult dulce. ”Care este interesul copilului? Cine să îl apere? Mă iei pe mine de mână, doctorul de nutriție, să interzic dulciurile în grădinițe?”, a subliniat Simona Tivadar.

”În loc să se preocupe de atmosfera de la masă, mamele au ajuns să nu dorească să mănânce cu copiii lor. Să creadă că sunt alimente miraculoase care le rezolvă problemele. Contează mult mai mult atmosfera de masă, calitatea momentului, de aceea nu se ceartă copilul la masă”, a mai spus medicul.

”Părinții nu se ceartă între ei, la masă, nu ne uităm la televizor. Nu facem nimic care să perturbe momentul mesei”, a spus Simona Tivadar.

Există alimente minune?

”Nu există niciun aliment minune. (...) Aici, părintele trebuie să înțeleagă că nu poate el să se substituie autorităților statului. E treaba autorităților să verifice dacă acele alimente din supermarket/piețe sunt în regulă. E importantă sursa, mai ales pentru proteine”, a spus Simona Tivadar.

”Trebuie să privim mâncarea și să o mestecăm. (...) În mod normal, îngrășarea are loc prin umplerea celulelor noastre grase cu o cantitate de grăsime. Dar în clipa în care ele se și înmulțesc, apare obezitatea morbidă. Înmulțirea celulelor grase la copil este o dramă. În clipa în care numărul de celule grase începe să crească, pentru că comportamentul alimentar îl încurajează, mâncatul când nu ți-e foame, apare această distrugere. (...) Părinții, în loc să alerge după alimente minune, ar trebui să se întoarcă la bunul simț. Să nu îi dea de mâncare când copilului nu îi e foame, să nu folosească trucuri și să nu îi ofere dulciuri între mese, pentru că în momentul mesei nu îi va mai fi foame”, a spus medicul.

Despre diversificarea la copii

”Când se diversifică copilul este firesc să nu accepte legumele, ci fructele, unde este glucoză. Gustul de dulce este cel care îl încântă pe copil. De aici încolo, părintele începe să îi pună zahăr în piureul de cartofi ca să îl mănânce. Nu e în regulă”, a spus medicul, care le recomandă părinților să abandoneze pe moment alimentul, însă să revină apoi la el, până începe copilul să mănânce.

Despre piața de nutriționiști din România

”În Facultatea de Medicină, prea multă nutriție nu se studiază. Atunci, a apărut această piață de nutriționiști, din care unii sunt oameni serioși, nutriționiști, dieteticieni cu trei ani de studii, alții au niște studii de te iei cu mâinile de cap. Au făcut cursuri online de universități care nu sunt recunoscute nici măcar de statul în care ele există. După care sunt și autodeclarații nutriționiști, care nu au niciun studiu”.

”De mii se ani se știe că, dacă ești doctor înveți toată viața. Acum vin nutriționiștii aștia de rit nou care vin și spun că doctorii sunt depășiți, că învață din cărți depășite. Nu își imaginează că și noi putem citi de pe Internet. Sunt niște fracturi logice în argumentările lor de te miri că cineva reușește să-i creadă. Oamenii cad foarte ușor victime pentru că nu gândesc, nu își folosesc capul”, a spus medicul, la Antena 3.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Dezbatere Antena3.ro LIVE. Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Educație nu înseamnă să-i dai pești copilului, ci undițe”

Vaccinarea, o problemă de siguranţă națională. Cel mai important subiect al momentului, dezbătut la antena3.ro LIVE

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close