Antena 3 CNN Actualitate Media Cum poți să îți reduci prezența online. Trucuri ușor de folosit pentru te proteja pe internet

Cum poți să îți reduci prezența online. Trucuri ușor de folosit pentru te proteja pe internet

Într-o lume tot mai conectată la mediul online, să elimini sau să restricționezi cât mai mult posibil informațiile personale de pe internet devine tot mai complicat.

Cum poți să îți reduci prezența online. Trucuri ușor de folosit pentru te proteja pe internet
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    02 Mar 2023   •   09:31

Teama legată de furtul de informaţii personale sau de furtul de identitate îi face pe internauţi să caute soluţii pentru a se proteja. Şi există instrumente gratuite pentru a face acest lucru, doar că nu sunt foarte eficiente, în timp ce aplicaţiile cu rezultate bune sunt foarte scumpe.

Specialiştii în securitate cibernetică spun, însă, că cea mai bună metodă de protecţie ţine chiar de noi înşine.

Una dintre cele mai vechi metode de restricţionare a accesului la informaţiile personale a fost oferită de cei de la Google, însă aceasta vă garantează doar că datele respective nu vor apărarea în rezultatul căutărilor pe internet.

Acestea vor exista în continuare pe web, pe pagina care le găzduiește iar contactarea proprietarului pentru ştergerea lor se dovedeşte uneori foarte dificilă, mai ales dacă site-ul nu este reglementat sau nu are o politică clară de confidențialitate. De aceea se spune că internetul nu uită niciodată.

Citește și: Ce poți să faci ca să nu mai apari pe internet. Metodele prin care ștergi informațiile despre tine

"Tot ce s-a postat la un moment dat pe internet va rămâne acolo pentru totdeauna, pentru că sunt companii care investesc foarte mult în aceste back-up-uri și în menținerea acestor date, pe care le vor folosi la un moment dat când vor avea nevoie", a explicat, la Antena 3 CNN, Madalin Dumitru, CEO Cyber Security Defence.

Este important ca atunci când vreţi să micşoraţi cantitatea de informaţii personale oferită site-urilor, să vă creaţi o altă identitate digitală.

"Putem să avem un număr de telefon special pe care îl folosim doar pentru cumpărăturile online sau pentru aplicațiile online, astfel încât numărul nostru de telefon, cel valabil, cel real, să nu fie expus. Putem să creăm adrese de mail care sunt special create pentru navigarea pe internet, deci putem să creăm o oarecare anonimizare.", spune Madalin Dumitru.

"Există la aceste companii de social media ceea ce se numește ingineri de atenție"

De aceea, de asemenea, este foarte important să folosiţi soluții pentru protejarea traficului. Aici vorbim de VPN şi de antivirus.

Şi să fiţi foarte atenţi la datele pe care le daţi aplicaţiilor gratuite. De cele mai multe, acestea sunt folosite de companiile de marketing pentru a crea aşa-numitul "pattern of life", adică comportamentul unui utilizator pe internet, care sunt hobby-urile lui, care sunt lucrurile de care este interesat.

"Orice produs, orice aplicație este gratuită, de fapt, tu ești produsul, pentru că datele pe care tu le dai, comportamentul tău sunt extrem de valoroase pentru aceste companii.

Există la aceste companii de social media există ceea ce se numește ingineri de atenție. Acești ingineri în permanență vor căuta metode cum să îl să îl țină pe utilizator cât mai angrenat, cât mai dependent de aplicații. Inclusiv sunetul de la notificări.

Este ceva care este foarte bine studiat, astfel încât utilizatorul să fie cât mai dependent pe o perioadă cât mai lungă.", a mai precizat specialistul.

Este important de reținut că nu există o modalitate garantată de a elimina complet prezența de pe internet, dar unele dintre metode pot ajuta să minimizaţi expunerea online.

×
Subiecte în articol: internet online trucuri date personale
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close