Antena 3 CNN Actualitate Media Premierul Mihai Tudose, la Sinteza Zilei: Eu nu mai am ce să discut cu ministrul de Interne, m-a mințit. Dacă-și dă demisia, o accept!

Premierul Mihai Tudose, la Sinteza Zilei: Eu nu mai am ce să discut cu ministrul de Interne, m-a mințit. Dacă-și dă demisia, o accept!

11 minute de citit Publicat la 17:35 10 Ian 2018 Modificat la 17:35 10 Ian 2018
o_1c3gr5gaq9a717cdk7110v31o928.jpg

Premierul Mihai Tudose îl acuză public de minciună pe ministrul de Interne, Carmen Dan. Prezent miercuri seara, la emisiunea Sinteza Zilei realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, șeful Guvernului a spus explicit că nu mai poate lucra cu aceasta și că îi așteaptă demisia. Nu e singurul atac lansat de Tudose la Antena 3. Nu l-a iertat nici pe Liviu Dragnea, a respins ferm varianta că ar fi teleghidat de serviciile secrete și a atacat-o dur pe MS Margareta.

"Piața a fost inundată de informații, o parte dintre ele au fost reale. Eu mă bazez pe informațiile reale, din rapoarte oficiale, nu pe speculații. Am cerut un raport oficial. Dacă e să judecăm ca niște oameni normali, eu cred că dacă eram ministru de Interne îi dădeam afară pe toți, duminică seara. Cazuri de acest gen au mai fost: cazul Perla, cazul studentei japoneze ucise. Sub imperiul momentului, te revolți, când afli că e polițist, furia ajunge la paroxism. Dacă ai trecut de momentul acela, devii rațional, te bazezi pe o anchetă oficială. I-am cerut doamnei ministru un raport oficial. Raportul a venit astăzi. M-am uitat pe el. Lucrurile sunt complicate. I-am solicitat domnului Despescu să vină cu două rapoarte: vinovații - începând de la colegii de tură care au stat două zile cu poza respectivului și nu și-au recunoscut colegii, până la șefii ierarhici. Ăștia trebuiau primii dați afară. Dăm afară șeful Poliției? Eu nu am spus că nu îl dau, dar să vedem cu ce vine. Al dollea set de măsuri care să rezolve problemele de sistem. Nu toată poliția trebuie blamată. Nu poți să-l acuzi pe șeful Poliției că la secția cutare, un necunoscut, că nu era mare sculă, dosarul lui a fost ținut ascuns. Demiterea șefului de la Omoruri mi se pare exagerată, înțeleg că e un polițist extraordinar. De ce nu a plecat acasă consilierului doamnei ministru, care înțeleg că a fost coleg cu pedofilul.

Al doilea argument pentru a nu accepta propunerea doamnei ministru este că atunci când demiți pe cineva, trebuie să pui pe cineva în loc. Am aflat că domnul Ioniță - propunerea de înlocuire - refuză. De ce sunt supărat pe doamna ministru: Am întrebat-o dacă e adevărat că acel om refuză. Mi-a spus că nu este adevărat. L-am sunat pe domnul chestor. Discuția a fost următoarea: "Bună ziua, sunt premierul, doriți această funcție?" "Domnul prim-ministru, m-am prezentat la doamna ministru cu un raport, prin care refuz această funcție". Domnul Bogdan Chirieac a auzit acest lucru.

Eu nu mai am ce să discut cu doamna ministru după ce m-a mințit. Dacă își dă demisia, eu o accept. Dacă domnia sa va fi lăsată, își va da demisia.

L-am întrebat pe domnul Despescu că nu știa de cazul din 2016. Are o săptămână să afle. Iar băieții care au ținut ascuns dosarul, dezbrăcați de uniformă și trimiși la procurori.

Eu o să fiu mai non-european, dar îmi asum. O să mă coste scump. Eu cred că și pedeapsa cu moartea e puțin. Pentru cei care nenorocesc un copil, care iau o viață. Îi vezi zâmbind. Pentru unii închisoarea pe viață e cel mai dulce lucru. Știu că o să mă coste mult. Pentru că politica mondială e împotriva injecțiilor letale.... Nu poate să fie om cel care face așa ceva. Bătrâni uciși pentru 10 lei, copii abuzați în lift. Ce te faci când ți se întâmplă ție, în familie? Nu te duci după topor? Hai să fim umani cu cei care sunt oameni. După patru ani o ia de la capăt. Cum Doamne iartă-mă să greșești cu așa ceva?

Evaluarea Guvernului

Nu dau note, notele trebuie să le dea cetățenii. Noi ne-am îndeplinit partea de guvernare pentru perioada asta de timp. Am mărit salariile, pensiile, am încheiat anul în deficitele stabilite, am depășit cele mai optimiste previziuni în ceea ce privește Banca Mondială. Ne-au creditat cu o creștere de peste 4. Avem o creștere de 6.4-6.5. S-a îmbunătățit ratingul de creștere al României, vă asigur că va fi mai mult.

Vom scoate România din zona în care a fost în ultimii 27 de ani. Cu o autostradă de la Ungheni-Iași-Brașov care apoi să iasă din țară. O autostradă de care nu s-a vorbit. București-Craiova-Caraș-Timișoara. Și la sud de Carpați tot țara noastră e. Toate sunt discutate cu BERD, cu Banca Mondială și ne apucăm de treabă. Dacă le pornim, nu le mai oprește nimeni. Este vorba de 10 miliarde de euro. Începem anul ăsta Brașov-București să fie gata.

Un Guvern cu 28 de ministere e cam mult. Eu mi-aș dori să înceapă cu 1. Că-s 11, că-s 19, să înceapă cu 1. S-au creat de-a lungul timpului o mulțime de pui. Le-aș dori comasate la loc. Eliminăm birocrația. Să limităm cheltuielile, să eficientizăm actul administrației publice.

Eu nu fac parte din nicio tabără, din niciun trib, sunt membru PSD. Eu m-am angajat la debirocratizare. Stau în funcția asta căt simt că pot să ceea ce cred că e bine. Dacă nu mai simt, mă duc acasă.

Nu am niciun membru al Guvernului, cu excepția cazului de astăzi, cu care să nu pot lucra. Ieri vă spuneam altfel, dar azi m-a mințit cu martori.

Dacă se consideră că nu am dreptate, eu plec acasă. Că nu sunt ultimul prim-ministru. Eu vreau un guvern mai suplu. Să nu mai alerge cetățeanul.

Îl apără pe Bodog

Eu cred că la Ministerul Sănătății e o chestiune de sistem care se apără. Au fost niște oameni care nu au fost deranjați de nimic. Începem să deranjăm. Eu vă asigur că domnul Bodog încearcă să rezolve problemele sistemice. Nu e un demers de efort, ci de rezultat. Trebuie să ne și reușească. Am văzut o scrisoare trimisă domnului Bodog de un secretat de stat în care acesta își exprima îngrijorarea legată de aprovizionarea cu vaccinuri. Era tocmai secretarul de stat care se ocupa de vaccinuri. I-am reproșat că domnul respectiv mai e secretar de stat. E mai ardelean așa domnul Bpdog.

Avem în intenție să mai facem ceva și pe la CFR. O călătorie cu trenul de 200 de km să nu dureze patru ore. Sunt niște baieți care au făcut linii de mare viteză. La Deva au uitat să-i facă niște pasarele. Avem o linie ferată de mare viteză care are trecere cu barieră, la nivel. Trebuie să le luăm la mână pe toate să le punem într-o situație de normalitate.

Vă dau o veste proastă legat de o veste bună. Am încercat și se pare că reușim o chestie: să răscumpăram 51 la sută din acțiunile pe care le are Daewoo la Șantierul Naval din Mangalia. Am constatat că statul român nu mai știe să facă lucrul ăsta. Știe doar să vândă. Cum putem să cumpărăm niște acțiuni. Să avem un șantier naval al statului. Să facem niște fregate ale armatei. Să facem și mentenanța la noi. Poate mai facem și o bărcuță la noi. Dar nu e o posibil ca statul român să nu aibă un șantier naval. O să zică lumea că sunt un comunist și securist. Dar m-am cam săturat.

Despre relația cu serviciile secrete

Eu nu am tăiat porci cu nimeni pe acolo, nu am cărat sticle de vin pe acolo. Sunt instituții ale statului și sunt în regulă. Nu sunt în regulă, haideți să le închidem! A, clar, are dublă comandă! Am o relație instituțională cu serviciile. Măcar o dată pe săptămână am obligația să interacționez.  A făcut școala acolo? Jumătate sunt civili dintre cei care studiază. O parte dintre ei sunt jurnaliști. Am fost prima promoție. Nu am avut o relație specială cu George Maior și Florian Coldea. Au fost cei care ne-au predat și le-am predat lucrarea. Nu înseamnă că sunt prieten, dușman cu ei. Am făcut un doctorat acolo, în securitate națională. Nu l-am făcut ca să câștig mai mult, ci pentru mine. Nu m-a racolat nimeni acolo. Cât am fost ministru al Economiei, am vorbit cu domnul Coldea de câteva ori. Nu am fost la cumetrii, la Revelioane împreună, nu am tăiat porci, nu am fost în vie.

Eu înțeleg că lucrurile la Servicii s-au schimbat. Nu cred că-și mai permite nimeni să facă lucrurile despre care se crede că se făceau. Eu nu am simțit nicio presiune, să-mi spună cineva ceva. Toate acuzațiile au o limită. Uneori zâmbesc și iar cred că am deranjat niște interese. Iar apar: Ești securist, iar nu știu ce dracu am făcut! Cum calci pe un interes, cum încep niște băieți să mișune prin redacții. Apar niște băieți cu niște informații, de la cei deranjați. Eu am văzut niște informații despre mine, dacă nu erau despre mine, aproape că le credeam și eu. Măi dacă nu te potolești, te termin! Când termin mandatul îi voi da în vileag. Din poziția de premier nu mă bat cu nimeni!

Sunt greu de teleghidat. Nu a încercat nimeni. Eu nu am simțit-o.

Nu-mi doresc să fiu președintele PSD. Eu nu sunt premierul cuiva, sunt premierul României și trimis de PSD. PSD nu este un nume, cu structurile de conducere, buni, răi. Dar nu sunt al cuiva, de nimănui. Că e vorba de Servicii sau de al cuiva din partid. Sunt premierul României, propus de PSD. Deciziile vin de la PSD, prin structurile lui. De la CEx, dar nu de la cineva. S-a reclamat pe bună dreptate, că unele structuri nu au funcționat. Gen Biroul Permanent, în fiecare săptămână. Pe vremea lui Năstase nu există să nu fie BPN. În ultimul an, mai rar, am fost ocupați cu guvernarea. Eu le dau dreptate celor care se plâng de asta.

Despre relația cu Liviu Dragnea

Am o relație instituțională cu domnul Dragnea. Astăzi avem o relație instituțională și așa va fi. Ne-am mai maturizat. Am ajuns la concluzia că o relație instituțională e mai bună decât personală. O relație instituțională nu e una bună? Cu președintele Iohannis am o relație foarte bună instituțională.

Despre legile Justiției

Decizia de a ajunge cu acest pachet de legi ale Justiției în Parlament a fost a Coaliției. Din diverse considerente, unul fiind de natură tehnică. De la Guvern nu puteau pleca fără anumite avize, gen avizul Comisiei de la Veneția, care se întâlnea abia acum.... Din considerente mediatice, în ianuarie 2017 s-a spus că au fost făcute noaptea cu hoții. Am zis că le facem la Parlament. Că sunt bune, că sunt proaste, că sunt perfectibile, se pronunță CCR, asta e viața. S-a pronunțat Parlamentul, instituția fundamentală a democrației. Susțin procedura, nu sunt un specialist în drept, se pronunță CCR, până una alta, eu le-am votat.

Am relații de prietenie strânsă cu unii membri din Cabinet. Domnul vicepremier Marcel Ciolacu. Ne știm de 25 de ani. Cu vacanțe, cu familii. Muncește mai mult decât orice alt ministru. Omul ăsta nu a stat la serviciu mai puțin de 12 ore. Am venit împreună, plecăm împreună. Petru Daea e un ministru extraordinar, vorbesc cu foarte mult respect despre el.

Restructurarea Guvernului nu se face după nume, ci în funcție de formula pe care o considerăm cea mai bună. În discuțiile din partid, cu colegii, cu CEx-ul. Va fi o dată, acum. Pentru că dacă o tot anunțăm și nu o facem.... Mai bine o facem și gata.

Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Cioloș să facă ce vrea el. Trebuie să avem o opoziție puternică, dar când transmite mesaje tâmpite, nu face bine țării.

Gică Popescu, numit consilier al Premierului

Vă dau o veste ca și cadou de ziua dumneavoastră, că știu că e prieten cu dumneavoastră În 2013, România s-a bătut în piept că organizează o grupă de la CE de fotbal. Am bătut palma cu UEFA, am fost foarte mândri în momentul ăla. Nu s-a făcut nimic. Ne trebuiau patru stadioane. Printre altele lucruri "mărunte" pe la Guvern, riscăm să ne facem de râs că nu putem face lucrul ăsta. Și pentru că nu ne pricepem la fotbal am zis Hai să găsim pe cineva, un bun manager de proiect. Am găsit niște oameni extraordinare care se pricepeau să facă o bancă, o autostradă. Domnul Ciolacu a zis să luăm pe cineva care a făcut fotbal. Pe cineva care știe unde e UEFA. S-a discutat cu soluția respectivă, în decembrie. Care a vrut să vadă dosarul, să știe în ce se bagă. Azi a zis Da. De azi am un consilier nou, îl cheamă Gică Popescu. I-am spus că îi mulțumesc că de azi îți nenorocești din nou viața. Nu știu dacă i-am făcut un bine. Sunt convins că și Gică Hagi va da o mână de ajutor. Când i-am chemat la Guvern în decembrie, erau mai timorați. Le-am spus că noi trebuie să fim timorați.

Despre Familia Regală

Astăzi în ședința de Guvern am dat aviz negativ pe proiectul de lege ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viață Familiei Regale. Am primit o solicitare un pic ciudată de la Cancelarie, cu o perioadă de grație de timp de un an. Adică un an să nu plătească nimic. Adică mai stăm noi un an gratis pe-aici și apoi mai vedem. Nu merge! Ministerul Justiției a dat aviz negativ pe criteriu de neconstituționalitate. Pot să spun Regele Mihai pentru că a avut un regat. Astăzi suntem Republică. Regina nu știu cine.... E republică pe aici. Poate greșesc foarte mult. Nu mai există ceremonial de încoronare. Că nu ai jucărie. Au revendicat tot ce e de revendicat. Pa! Au luat Peleșul, cu Săvârșinul, cu niște pădurice. Am avut o epifanie? Despre ce vorbim? Care Regină acum? Că Regina a murit! A fost regina României. Dar atât! Și Camera de Cormeț și Industrie e un ONG de importanță națională"

×
x close