Antena 3 CNN Actualitate Medicul Tudor Ciuhodaru: "Suntem în plin dezastru ecologic! România are termen de o lună pentru a lua măsurile necesare privind protejarea pădurilor"

Medicul Tudor Ciuhodaru: "Suntem în plin dezastru ecologic! România are termen de o lună pentru a lua măsurile necesare privind protejarea pădurilor"

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis că România are la dispoziție o lună pentru a lua măsurile necesare în privința protejării pădurilor din România, după ce a solicitat Comisiei Europene să includă în Pactul Ecologic European legea Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru: "Suntem în plin dezastru ecologic! România are termen de o lună pentru a lua măsurile necesare privind protejarea pădurilor"
Sursa foto: Foto: Tudor Ciuhodaru/Facebook
12 Feb 2020   •   15:54

"Vreau ca pădurile noastre să nu mai plece la export. Am reușit. Azi și Comisia Europeană sprijină în acest demers! Suntem în plin dezastru ecologic! România are termen de 1 lună pentru a lua măsurile necesare.

Acest proiect ne poate salva pădurile. După ce am solicitat pe 11 decembrie 2019 Comisiei Europene măsuri ferme și să includă în Pactul Ecologic European legea Ciuhodaru ce prevede protejarea pădurilor din România, Comisia vine cu o decizie fermă: România are termen de 1 lună pentru a lua măsurile necesare.

Concret Comisia Europeană susține:

1. Interzicerea defrișărilor ilegale precum și a intrării pe piața europeană a produselor obținute din bușteni tăiați ilegal.
2. Punerea în aplicare în mod corespunzător a Regulamentului UE privind lemnul.
3. Măsuri legislative ferme privind tăierile ilegale.

Legea Ciuhodaru (depusă și în Parlamentul României) interzice exportul de materiale lemnoase de pe teritoriul României pe minim 5 ani (actualul mandat al Parlamentului European) iar încălcarea acestei prevederi va fi pedepsită cu 5 până la 10 ani de inchisoare. Proiectul meu de lege ce prevede acest lucru e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în Parlamentul României și nu văd de ce nu ar putea fi adoptat.

4. Autorizarea exploatării forestiere doar după evaluarea prealabilă a impactului asupra habitatelor protejate. (așa cum prevede Directiva Habitate și Directiva privind evaluarea strategică de mediu)
5. Creșterea accesului publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

Interzicerea exportului de materiale lemnoase nu încalcă legislaţia europeană (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi Regulamentul (UE) nr.995/2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn ale Parlamentului European şi ale Consilului din 20 octombrie 2010) ci doar conferă României statutul de ţară care nu-şi vinde pe nimic pe resursele.

Rețineți:

1. În fiecare oră România pierde 6 hectare de pădure
2. În fiecare oră se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale.
3. România a pierdut mai bine de jumătate din păduri.
4. Suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol dar defrişările masive legate de exportul de material lemnos sunt în continuă creştere.

Reglementările actuale, ce luptă doar cu efectele şi cu tăierile ilegale, sunt insuficiente, blânde şi nu şi-au dovedit eficienţa.

Acest demers rezolvă chiar cauza acestor defrişări masive.

Sper ca toți europarlametarii români să sprijine acest demers", a scris Ciuhodaru pe pagina lui de Facebook. 

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close