Antena 3 CNN Actualitate Mesajul unui etnic german: "Problema unor etnici maghiari nu e că nu au sănătate sau instituţii, ci că nu ştiu limba română şi nu vor să o înveţe"

Mesajul unui etnic german: "Problema unor etnici maghiari nu e că nu au sănătate sau instituţii, ci că nu ştiu limba română şi nu vor să o înveţe"

Mesajul unui etnic german: "Problema unor etnici maghiari nu e că nu au sănătate sau instituţii, ci că nu ştiu limba română şi nu vor să o înveţe"
07 Mar 2014   •   20:05

Radu Tudor a prezentat, în ediţia de vineri a emisiunii "La ordinea zilei", de la Antena 3, mesajul unui telespectator, etnic german, cu privire la cerinţele minorităţii maghiare din România, acum reprezentată şi în Guvern, prin prezenţa UDMR la guvernare.

Iată mai jos mesajul telespectatorului:


"Domnule Radu Tudor, eu sunt etnic german, născut şi crescut în Timişoara. Etnic, neetnic - înainte de toate suntem români pentru că trăim în România. Şi trăind în România, trebuie să ştim limba română. Mi se pare aberant să ceri o altă limbă decât una de largă circulaţie europeană în instituţii publice, ca în regimul ăsta o să vorbim găgăuza când mergem la FISC.

Problema unei părţi a etnicilor maghiari nu e că nu au sănătate, instituţii şi învăţământ în maghiară, problema lor e că nu ştiu limba română şi nu vor să o înveţe.

Asta e problema reală. Şi ştiu perfect despre ce vorbesc. Nu blamez marea majoritate a etnicilor maghiari, sunt oameni cu bun simţ care respectă nişte valori generale.

Îi blamez pe cei care vor indirect să nu recunoască că trăiesc în România. Şi propunerile de  mai sus pot duce la o enclavizare a unei regiuni.

E extrem de periculos şi nici un om politic cu un dram de minte nu ar accepta aşa ceva. Român sau maghiar. Sau turc sau neamţ".


Prezent în emisiune, sociologul Marius Pieleanu a afirmat că maghiarii refuză să înveţe limba română pentru că "nici prin gând nu le trece să plece în alte locuri decât Harghita şi Covasna (...) cu excepţia Ungariei".

Sociologul a adăugat că, de exemplu, prin dorinţa lor de a studia medicina exclusiv în limba maghiară, absolvenţii se autocondamnă să nu se dezvolte profesional şi să rămână doar în regiunile în care etnia lor este majoritară.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close