Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Culturii alocă 1,4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Ministerul Culturii alocă 1,4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Ministerul Culturii alocă 1,4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Iun 2013   •   17:32
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunţat alocarea sumei de 1,4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, începute în anul 1999, el inspectând, sâmbătă după-amiază, şantierul de la lăcaşul de cult, conform Mediafax.
Daniel Barbu a precizat că decizia de a suplimenta finanţarea, de la 200.000 de lei la 1,4 milioane de lei, a luat-o înainte de a veni la Iaşi, dar că în cadrul vizitei pe şantierul de la Catedrala Mitropolitană s-a convins că "a fost cea mai înţeleaptă decizie".
Banii vor fi acordaţi prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului.
"Am mărit în mod substanţial finanţarea pentru lucrările de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. M-am convins acum că a fost cea mai înţeleaptă şi oportună alegere. E un şantier impresionant, care va pune în valoare monumentul, nu numai din punct de vedere al interesului istoric, dar şi ca loc de pelerinaj şi de spiritualitate", a spus ministrul Culturii, Daniel Barbu.
El a precizat că suma alocată nu este suficientă pentru finalizarea lucrărilor, promiţând, totodată, că vor fi prevăzute fonduri şi în următorii ani pentru acest obiectiv.
"Banii nu sunt suficienţi pentru a duce lucrările la bun sfârşit. Şi în anii următori vom aloca bani. Nu e singura sursă, vor mai fi şi altele. Sperăm să putem încheia lucrările în următorii doi-trei ani', a afirmat ministrul Culturii.
El a inspectat şantierul şi a coborât inclusiv în subsolul Catedralei Mitropolitane ieşene, unde va fi amenajat un muzeu, fiind însoţit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului Alex Muraru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi viceprimarul municipiului Marius Dangă.
Şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a afirmat, la rândul său, că în acest an instituţia pe care o conduce a contribuit cu suma de 1,5 milioane de lei pentru lucrările acestui obiectiv.
Obiectivul "Catedrala Mitropolitană Întâmpinarea Domnului" din Iaşi a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare încă din 1999. 
Astfel, structura a fost consolidată prin piloni din beton armat şi au fost executate lucrări de suprastructură, tencuieli şi zidărie de epocă. De asemenea, în ultimii ani, s-au realizat ample lucrări la structură, atât pe verticală, cât şi pe orizontală.
În perioada 2002-2009, obiectivul istoric Catedrala Mitropolitană Iaşi a beneficiat de finanţare din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru lucrări de consolidare, în valoare totală de 15,6 milioane de lei. 
În anul 2009, a fost alocată suma de 800.000 de lei, din taxa de timbru a monumentelor istorice, program gestionat de Institutul National al Patrimoniului. 
 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close