Ministerul Educaţiei: Simulările evaluării naţionale şi bacalaureatului din acest an, descentralizate

de A.M.P    |    10 Ian 2013   •   13:45
Ministerul Educaţiei: Simulările evaluării naţionale şi bacalaureatului din acest an, descentralizate
Simulările evaluării naţionale şi examenului de bacalaureat sunt descentralizate, fiecare inspectorat şcolar îşi stabileşte propriul calendar şi propria metodologie, acestea urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii aprilie, informează Mediafax.
   
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naţionale nu sunt un semn bun şi trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora.
   
"Procentele mici la examenele naţionale nu sunt un semn bun. O să analizăm cauzele să vedem cine nu-şi face treaba. Poate nu-şi fac treaba elevii sau profesorii, poate este vorba de un management care nu este bun pentru şcoală sau poate chiar noi, ministerul. Poate vina este a părinţilor. Sigur că acolo unde promovabilitatea este zero sau puţin peste zero trebuie luate măsuri radicale", a mai spus Remus Pricopie.
   
Ministrul Educaţiei a precizat că simulările examenelor naţionale sunt descentralizate şi există o metologie specifică fiecărui judeţ.
   
"Niciun rezultat slab, chiar şi la simulări, nu ne bucură", a mai spus ministrul Remus Pricopie.
   
Întrebat dacă va păstra măsurile de securitate de la examenele naţionale, ministrul a spus că "sigur camerele de supraveghere rămân, dar securizarea este un proces mai amplu, care începe odată cu redactarea subiectelor, până la deschiderea acestora".
   
Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, joi, că simulările pentru examenele naţionale au loc în două etape, o parte ianuarie - februarie, iar alta în 24-26 aprilie.
   
"Simulările pentru bacalaureat încep la sfârşitul lui ianuarie şi continuă în februarie, o primă parte, iar a doua în intervalul 24-26 aprilie, astfel încât în această perioadă elevii să fie testaţi la toate probele examenului de bacalaureat. Pentru evaluarea naţională vor fi două simulări", a spus inspectorul general şcolar.
   
În Cluj, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Valentin Cuibus, la simularea bacalaureatului, organizată în perioada 3-6 decembrie 2012, s-au înscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenţi 4.926.
       
El afirma că la simulare nu a fost înregistrată nicio medie zece şi menţiona şi faptul că au fost eliminaţi opt elevi care au copiat.
   
În judeţul Arad, nu se organizează o simulare a examenului de bacalaureat.
   
În Bistriţa-Năsăud, această simulare este programată în 23 ianuarie, în Mureş va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, în Covasna în februarie, iar în Sălaj în martie.
   
În judeţul Galaţi nu s-au susţinut încă simulările la examenul de bacalaureat. Inspectoratul Şcolar Judeţean din Galaţi a stabilit însă un grafic al acestor simulări pentru fiecare obiect în parte, probele urmând a fi susţinute pe parcursul lunii martie, prima probă, la informatică, fiind programată în 6 martie.

În 12 martie se va susţine proba la geografie, iar pe 14 martie cea la istorie. Simularea pentru examenul de la biologie va fi organizată pe 15 martie, iar pentru disciplinele socio-umane, simularea examenului va avea loc pe 19 martie. Probele la chimie şi fizică au fost programate pe 20 martie, matematica pe 21 martie, iar la limba şi literatura română simularea va ave loc pe 26 martie.
   
În prima sesiune a bacalaureatului din 2012, promovabilitatea a fost de 44,26%, după soluţionarea contestaţiilor, faţă de 45,72% în 2011.
   
Potrivit rezultatelor înregistrate la bacalaureat în 2012, în nouă judeţe promovabilitatea a scăzut în 2012 faţă de 2011 cu procente cuprinse între 33,83 şi 11,87. Alte opt judeţe şi Capitala au avut diferenţe în minus de până în 10%, iar în 24 de judeţe, numărul celor care au promovat bacalaureatul înainte de contestaţii a fost mai mare decât în 2011.
   

Parteneri
x close