Potrivit acestuia, putem vorbi de dimensiuni apocaliptice în cazul dezastrului din Turcia.
"În această dimineață, România a răspuns solicitărilor venite prin mecanismul de protecție civilă european, fiind practic printre primele state care și-a oferit ajutorul. Așa cum știți, România a trimis deja către Turcia primii 60 de salvatori, 52 de colegi de la ISU, patru medici și asistente de la SMURD, doi coordonatori de la DSU, respectiv doi voluntari de la un ONG parteneri.
DSU a îmbarcat în cele trei aeronave peste şapte tone de materiale de prim ajutor. Sunt, de asemenea, și câini specializați în astfel de activități.
În momentul în care o primă aeronavă se va întoarce în România, vor fi aduși în țară cei 10 români. Totodată, ne-am exprimat disponibilitatea și pentru alte state de a evacua cetățeni europeni, cetățeni străini aflați în zona respectivă, pe teritoriul Turciei", a declarat Lucian Bode.
Potrivit ministrului Bode, România este un furnizor de protecție civilă la nivel european.
"România este respectată prin profesionalismul salvatorilor la nivel european. Dacă va fi nevoie, România va suplimenta", a mai spus Bode.
Acesta a menţionat că toate cele trei aeronave care sunt cu echipamente deplasate în Turcia pot fi folosite pentru aducerea în România a cetățenilor care au nevoie de acest lucru.
Este catastrofă în Turcia după cutremurele devastatoare din ultimele ore
Oficial sunt anunţaţi peste 1.000 de morţi, dar numărul real al victimelor este mult mai mare. Ţara a fost lovită de două seisme foarte puternice, urmate de zeci de replici cu magnitudine peste 5.
Locuitorii sunt în stare de şoc, iar bilanţul morţilor creşte de la un minut la altul.