Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii: Nu există nicio alertă care să implice România în cazul laptelui cu toxine din Serbia

Ministrul Agriculturii: Nu există nicio alertă care să implice România în cazul laptelui cu toxine din Serbia

Ministrul Agriculturii: Nu există nicio alertă care să implice România în cazul laptelui cu toxine din Serbia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Feb 2013   •   12:07

Ministerul Agriculturii a afirmat, vineri, că nu există nicio alertă a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la nivel european care să implice România în cazul laptelui din Serbia contaminat cu aflatoxină, informează Mediafax.

"În anul 2012 au fost analizate 81 de probe din lapte şi produse lactate pentru acest tip de determinări, toate cu rezultate conforme", a precizat vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă.
   
Totodată, MADR a arătat că ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, nu a vorbit niciodată cu omologul său din Serbia, Goran Knezevic.
   
"Ministrul Daniel Constantin nu a vorbit niciodată cu omologul său din Serbia. Nu a existat niciodată o discuţie între cei doi oficiali", a precizat Biroul de presă al MADR.
   
Guvernul sârb a dispus joi retagerea de la vânzare a unor cantităţi de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină, o micotoxină cancerogenă, în timp ce presa acuză autorităţile că au întârziat să adopte această măsură, deşi ştiau despre această contaminare de mai multe zile.
       
Ministerul nu a oferit nume de mărci de lapte şi nici cantităţile vizate de această măsură.
   
Autorităţile au dispus ca toţi producătorii de lapte să efectueze zilnic analize de laborator, cu scopul de a detecta prezenţa aflatoxinei.
   
Potrivit presei locale, toxina din laptele retras de la vânzare ar proveni de la furajele cu care au fost hrănite animalele de lapte în timpul secetei ce a afectat regiunea în 2012.
   
În Croaţia şi Bosnia vecine, produse aparţinând unui număr de patru mărci de lapte au fost retrase de la vânzare în ultimele zile, iar niveluri ridicate de aflatoxină în lapte au fost depistate şi în Macedonia.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close