Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului reacționează după ce Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți crunt: ”S-a ajuns mult prea departe”

Ministrul Mediului reacționează după ce Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți crunt: ”S-a ajuns mult prea departe”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ia poziție în privința activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor bătuți în Suceava pentru că au încercat să filmeze tăierile ilegale de păduri.

Ministrul Mediului reacționează după ce Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți crunt: ”S-a ajuns mult prea departe”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    Laura Dinu    |    17 Sep 2021   •   12:24

Ministerul Mediului condamnă violențele și spune că dacă printre agresori se află personal silvic, aceștia vor fi demiși:

„M-am întâlnit cu Tiberiu Boșutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă.

Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată", a declarat ministrul.

Jurnaliști bătuți în timp ce filmau tăierile ilegale de păduri: ”M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au trimis acasă în fundul gol!”

Doi jurnaliști, Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar au fost bătuți crunt, într-o pădure, de 20 de indivizi. Cei trei filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România.

Victimele au ajuns în stare gravă la spital, iar polițiștii au reușit să identifice o parte dintre suspecți.

„Să vă arăt picioarele, să vedeți. Așa arata un activist miliardar ce primește bani și trăiește din donații, așa cum încearcă toată lumea sa ne acuze, să discrediteze, să amenințe. Eu nu am nimic ce pierde. Pur si simplu îmi iubesc țara”, povestește activistul, aflat în ambulanță, în drumul spre spital.

Atacul extrem de violent a avut loc într-o pădure de pe raza comunei Coșna.

„Unul din jurnaliști nu știe cum îl cheamă, și-a pierdut conștiința. Noroc că de la pumni unul a căzut într-o râpă și a reușit să fugă și să anunțe la 112. Deci culmea, ma cheamă localnicii, ma îndrumă agenții economici și mă bat silvicultorii. De la poliție ce să cer? Poliția nu poate trece cu procurorul de bariera păzită de zilier. Dragolea a primit un pumn și a căzut într-o râpă și cumva asta a fost șansa noastră. Pădurarii care au fost acolo au fost de la un ocol privat”, mai povestește bărbatul. 

Activistul Tiberiu Boşutar se teme acum pentru viaţa lui şi a familiei sale.

„M-au dezbrăcat în pielea goală și au spus că mașina rămâne acolo si m-au trimis în fundul gol sa merg acasă, asta am trăit eu azi. Unul dintre cei care m-a bătut foarte tare a spus polițiștilor că data viitoare când dau cu ochii de Boșutar îl leagă de mașină si îl trag până îi rămâne numai piciorul”, spune el.

×
Subiecte în articol: Tiberiu Boşutar
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close