Antena 3 CNN Actualitate Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea

Proiectul de lege prin care se interzice consumul băuturilor energizante de către minori a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea
Sursa foto: Getty Images/ bauwimauwi
de Andreea Ştefan    |    20 Feb 2024   •   13:57

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a fost adoptat cu 238 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de lege propune interzicerea vânzării băuturilor energizante în instituții de învățământ, instituții de sănătate și locuri destinate ocrotirii speciale a categoriilor defavorizate.

Printr-un amendament adoptat, se stabilește că este considerată contravenție comercializarea sau oferirea gratuită a acestor băuturi către minori de către unitățile autorizate să le vândă.

Această măsură este menită să protejeze sănătatea și bunăstarea minorilor și să prevină eventualele efecte negative ale consumului acestor băuturi asupra sistemului nervos central al acestora.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect. Pentru ca proiectul să producă efecte, acesta trebuie să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr și cofeină.

Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecțiuni grave ale sănătății și chiar la deces.

×
Subiecte în articol: energizante
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close