Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, despre Summitul de la Sibiu: „E un moment frumos, important pentru România”

Mircea Geoană, despre Summitul de la Sibiu: „E un moment frumos, important pentru România”

Mircea Geoană, despre Summitul de la Sibiu: „E un moment frumos, important pentru România”
09 Mai 2019   •   12:40

Mircea Geoană, fostul ministru de Externe, a spus că Summitul de la Sibiu e un eveniment foarte important pentru România fiindcă e un moment de redefinire a Europei, țara noastră trebuie să își contureze profilul. 

„E un moment frumos, important pentru România. E regretabil că nu reușim să arătăm măcar pentru câteva zeci de ore o față mai unită în fața Europei, dar asta nu trebuie să umbrească semnificația acestui summit. E adevărat că e un summit informal, nu așteptăm lucruri dramatice să fie adoptate astăzi. E începutul unei conversații despre agenda strategică a Europei pentru următorii cinci ani de zile, mandatul de cinci ani al Parlamentului European, care va fi ales în câteva zile. Dacă ne uităm puțin pe această agendă strategică, observăm că este un proiect foarte ambițios.

Ceea ce pe mine m-ar interesa mai mult, ca om care a lucrat în zona aceasta, am încheiat negocierile de aderare, care e profilul României în Europa. E un moment de redefinire a Europei și România nu poate să fie decât o gazdă plăcută și amabilă. Ce ne propunem să aducem Europei și ce așteptăm de la Europa? Eu cred că putem contura acest profil pentru că e oarecum natural, nu poți să inventezi ceva ce nu ești.

În teorie brandului, și aici vorbim de un branding de țară, nu poți să pretinzi că ești altceva decât ești. În zona de energie, în zona de agricutură, digitalizare și tehnologie, securitate europeană, aceste patru dimensiuni sunt cele care ni se potrivesc. În energie suntem țara din Europa, cu excepția Norvegiei, care nu e în UE, care avem o independență energetică. Suntem o mare putere agricolă și putem să devenim o super putere. În zona de digitalizare și tehnologie, suntem o țară care avem 9% din PIB făcut și format din acest tip de industrie. Suntem o țară creativă. Avem, pe partea de securitate, un rol decisiv la intersecția unor zone extrem de complicate, la Marea Neagră, în Orientul Mijlociu, în sud-estul, centrul Europei, față de Rusia, intențiile Chinei de a deveni o putere dominantă”, a spus Geoană la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Sibiu România
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close