Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre cum pot fi prezise cutremurele şi ce efect au seismele din Turcia asupra României

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre cum pot fi prezise cutremurele şi ce efect au seismele din Turcia asupra României

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a comentat afirmațiile lui Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, a prezis cutremurul din Turcia încă din 3 februarie. Iată concluziile şi impactul replicilor asupra zonelor seismice din România.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, despre cum pot fi prezise cutremurele şi ce efect au seismele din Turcia asupra României
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    07 Feb 2023   •   23:35

Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, a prezis cutremurul din Turcia pintr-o postare publicată pe Twitter în 3 februarie.

”Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în această regiune (centru-sud Turcia, Iordania, Siria, Liban)”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter vineri.

Afirmațiile au atras atenţia lumii, postarea sa strângând peste 23 de milioane de vizualizări și 25.000 de distribuiri.

Un internaut a remarcat că Hoogerbeets „a prezis cu exactitate zona exactă și aproape magnitudinea exactă” a cutremurului. 

Întrebat despre aceste afirmații, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a spus: 

"Nu știu prea multe despre metoda pe care o folosește. Din câte mi-am dat seama se referă la corelația între pozițiile planetelor și activitatea seismică.

Personal, sunt foarte sceptic atât privind predicția în sensul în care înțelegem noi predicția, cât și metoda folosită, dar lucrurile se pot analiza.

Citeşte şi: "Să faci din cutremur „icoana” pedepsei păcătoșilor e o schizofrenie duhovnicească" | Replica unui preot ieşean la opiniile creştinilor de pe internet

În orice caz, pentru ca o predicție să fie cu adevărat corectă, trebuie să îndeplinească 4 criterii să precizezi locul, momentul când se produce cutremurul și mărimea lui și, în plus, să ai o metodă care să poată fi verificată de către specialiști.

Adică, dacă metoda respectivă va fi verificată cu obiectivitate şi m-aș bucura să fie și cu rezultate. Dar să știți că până în prezent sunt cam 12 cutremure  peste 7 pe glob în fiecare an și nu s-a făcut nicio predicție.

O dată și o dată poate că se va face. În orice caz este o problemă extrem de dificilă și un cutremur de asemenea mărime cum a fost cel din Turcia din toate studiile care se fac de către specialiști, nimeni n-a putut să prevadă că se va produce acest cutremur la această magnitudine", a spus Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP

Citeşte şi: Moment emoţionant surprins live de jurnaliştii Antena 3 CNN, cu echipele de salvare în Adana | Românii care au trecut prin infernul din Turcia fac mărturii cutremurătoare

Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 7.200 de decese şi mai mult de 30.000 de răniţi. Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

"Puterea a fost foarte mare. Problema este că în mod normal n-ar trebui să se întâmple în acest fel. Deci ori sunt probleme, ori jos la baza clădirii s-au făcut spații şi au tăiat din rezistență, 

Dar acolo e clar, acolo s-au tăiat mulți pereți, stâlpi de rezistență ca să facă spațiul, să modifice și practic clădirea s-a prăbușit.

Gândiți-vă că primul cutremur a produs o rupere în scoarța pământului pe o lungime cam de vreo 300 de kilometri, se estimează deocamdată.

Diferența dintre cutremurele de suprafaţă şi cutremurele de adâncime

La cutremurele de suprafață, spre deosebire de cele de adâncime, dacă ne referim la cele din Vrancea, chiar și când construcțiile sunt destul de bine făcute, efectele pot fi atât de mari încât să nu reziste la acele forțele care există. Deci se poate rupe scoarța pur și simplu.

Cutremurul din Vrancea produs, astăzi, în mod sigur n-are nicio legătură. E un cutremur absolut normal, care s-a întâmplat să fie astăzi.

Ceea ce se întâmplă în țara noastră este cu totul altceva față de ce se întâmplă în Turcia.

"Cutremurele din Turcia nu influențează situaţia seismică din România"

Faptul că apare un cutremur în Turcia nu schimbă cu nimic situația sau foarte puțin situația tectonică din România, asta din punct de vedere static, a zic io.

Dacă privim puțin dinamic, apare și alt aspect. Dacă s-ar produce un cutremur mare cum a fost cel din Turcia, apar aceste unde seismice, apar și niște unde de șoc care se propagă în scoarța terestră și dacă, dar numai dacă, într-o anumită zonă cum ar fi de exemplu Râmnicu Sărat, aveai  zona respectivă deja încărcată şi foarte sensibilă.

Deci cutremurul s-ar fi produs oricum la Râmnicu Sărat, dar părerea mea, că aceste unde care s-au propagat să dea un impuls.

Dacă vreți acea picătură, acel bobârnac care cumva a declanșat. Dar asta nu înseamnă că, cutremurele din Turcia influențează cutremurele din România, din Vrancea decât în acest sens. Asta e un caz foarte particular", a spus Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Un profesor de fizică din Iaşi a calculat intensitatea cutremurului din Turcia şi Siria: "Cât 360 de bombe" | Ce putem face pentru a evita un dezastru în România

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close