Antena 3 CNN Actualitate Mohamad Yassin, reţinut pentru intervenţii în justiţie. Omul de încredere al lui Băsescu, denunţat de Omar Hayssam

Mohamad Yassin, reţinut pentru intervenţii în justiţie. Omul de încredere al lui Băsescu, denunţat de Omar Hayssam

Mohamad Yassin, reţinut pentru intervenţii în justiţie. Omul de încredere al lui Băsescu, denunţat de Omar Hayssam
03 Apr 2015   •   12:27

Traian Băsescu are abia acum motive reale de îngrijorare din cauza anchetelor procurorilor. Omar Hayssam a început să vorbească la DNA, iar prima victimă a sa este Mohamad Yassin, omul pe care Traian Băsescu l-a desemnat personal în 2005 să negocieze eliberarea jurnaliştilor răpiţi în Irak.

Mohamad Yassin, implicat în cazul jurnaliştilor români răpiţi, a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. Yassin a fost reţinut în urma unui denunţ făcut de Omar Hayssam. Hayssam susţine că Yassin i-a cerut două milioane de euro pentru influenţarea magistraţilor în favoarea sa.

DNA arată, într-un comunicat de presă, că a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Mohamad Yassin, pentru trafic de influenţă, şi a lui Tahli Fadel, pentru complicitate la această infracţiune.

În perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct şi prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influenţa organe judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar. Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.

Yassin este un apropiat al lui Traian Băsescu şi a fost implicat în negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor români.

Băsescu  i-a dat lui Yassin un spaţiu comercial în 2004


Legătura dintre Traian Băsescu şi doctorul Yassin a fost evidenţiată şi de un document prezentat de Grupul de Investigatii Politice, document ce demonstrează că Băsescu şi Yassin colaborau încă din 2004, cu luni bune înainte de răpirea ziariştilor.

În octombrie 2004, primarul Traian Basescu i-a dat un spaţiu comercial de circa 600 mp doctorului Yassin Mohamad, prietenul si partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam. Doctorul Yassin a primit acest spaţiu pentru firma sa, International Medical Center Company SRL.

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al presedintelui Traian Băsescu în negocierile cu răpitorii ziariştilor români. Fără a avea vreo calitate oficială, doctorul Yassin a participat la interogarea ziariştilor după ce aceştia s-au intors în ţară si la anchetarea lui Omar Hayssam.

De asemenea, Omar Hayssam îi trimitea, prin doctorul Yassin, mesaje din închisoare preşedintelui Traian Băsescu.

Yassin Mohamad este şi cel care a preluat o mare parte din averea lui Omar Hayssam după ce acesta a fost acuzat de terorism.

În iulie 2005, în conferinţa de presă în care a prezentat "filmul răpiirii" ziariştilor, Băsescu a declarat ca Yassin Mohamad "este beneficiarul cinstit al transferului averii lui Omar Hayssam".

Legătura lui Yassin cu dosarul jurnaliştilor răpiţi:

- În 5 septembrie 2005, Mohamed Yassin a fost audiat de procurorii de la Parchetul instanţei supreme în legătură cu răpirea celor trei jurnalişti. Mohamed Yassin este un medic sirian stabilit în România de 20 de ani, în prezent vicepreşedinte al Uniunii Arabilor din România. Yassin a facut parte din delegatia care a plecat spre Irak, la scurt timp dupa rapire, în incercarea de a negocia eliberarea jurnaliştilor.

- Mohamed Yassin este un martor important în acest caz. Omar Hayssam a afirmat că, după ce a aflat despre rapire şi i s-au cerut bani în schimbul eliberarii, a vorbit cu Mohamed Yassin, care a sunat la Palatul Cotroceni. Ulterior Mohamed Yassin a avut mai multe întalniri la Presedintie. Preşedintele Traian Băsescu a confirmat că în 29 martie 2005, consilierul de stat Constantin Degeratu i-a primit pe Omar Hayssam şi Mohammed Yassin, şi el personal a avut ulterior o intalnire numai cu Yassin pe tema crizei ostaticilor. De asemenea, cu putin timp inainte de rapirea jurnaliştilor, Omar Hayssam i-a transferat o parte din averea sa sirianului Mohamed Yassin.

- Cu toate acestea audierea ca martor a lui Mohamed Yassin a avut loc abia în 5 septembrie 2005, după mai bine de cinci luni de la răpirea ziariştilor, petrecută pe 28 martie 2005. Deşi mai fusese citat anterior pentru audieri, Yassin a amînat de fiecare dată întîlnirile cu procurorii punînd el condiţii pentru desfăşurarea audierilor. Yassin a solicitat anchetatorilor ca nu doreste sub nici o forma ca presa sa afle cand va fi audiat şi astfel sa intre în contact cu jurnaliştii care sa-i puna intrebari.

- La audierea din 5 septembrie 2005, Mohamed Yassin a venit la Parchetul General în jurul orelor 19.00, iar venirea sa a fost ţinută secret de anchetatori. Această procedură este una neobişnuită avînd în vedere că celelalte persoane audiate în acest caz au fost citate la primele ore ale diminetii, iar anchetatorii nu au incercat sa tina secret acest lucru. La sosirea la sediul Parchetului, Mohamed Yassin a fost asteptat la uşă de procurorul Ciprian Nastasiu şi au fost luate măsuri severe pentru ca acesta să nu intre în contact cu jurnaliştii.

- În 6 iunie 2005, dată la care a servit opiniei publice versiunea oficială a răpirii ziariştilor, preşedintele Traian Băsescu a declarat despre Mohammad Yassin că este un "beneficiar cinstit al averii lui Omar Hayssam". Traian Băsescu a refuzat să răspundă presei la întrebarea de ce tocmai Mohamad Yassin a fost trimisul Cotroceniul în Irak. "Va multumesc pentru intrebare" a fost singurul raspuns dat de şeful statului.

- În 13 aprilie 2006, Eduard Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti, a declarat că la un moment dat a participat la o audiere la Parchetul General la care au fost de faţă procurorul Ciprian Nastasiu şi colonelul SRI Florin Coldea, din partea părţii române şi cîţiva anchetatorii irakieni condusi de un general sunnit: „trupa irakiana era formata din patru sau cinci anchetatori siiti, în frunte cu generalul sunnit Aarad (fost militar sub conducerea lui Saddam Hussein). În capul mesei, traducator, omul presedintelui, Dr. Yassin, „mostenitorul cinstit al lui Omar Hayssam. Un om apropiat lui Hayssam şi partener de afaceri cu principalul invinuit în dosar era traducator intr-o ancheta oficiala. Simpla pomenire a numelui Yassin în aceasta poveste a declansat un urias scandal în presa. Doctorul m-a sunat imediat şi a amenintat ca ma da în judecata. Nu era vina lui ca a fost trezit la sapte dimineata şi a fost trimis la Parchet. Însusi presedintele tarii ii tulburase somnul dulce".

Citiţi şi:


Yassin, omul de legătură dintre preşedintele Băsescu şi Omar Hayssam

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close