Antena 3 CNN Actualitate Motivarea eliberării în cazul lui Adrian Năstase: Fostul premier PSD a avut un comportament ireproşabil

Motivarea eliberării în cazul lui Adrian Năstase: Fostul premier PSD a avut un comportament ireproşabil

Motivarea eliberării în cazul lui Adrian Năstase: Fostul premier PSD a avut un comportament ireproşabil
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Apr 2013   •   13:04

Fostul premier PSD Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul JIlava, în urmă cu o lună, pentru că a avut un comportament ireproşabil, se arată în motivarea judecătorilor redactată de Tribunalul Bucureşti, care a dispus eliberea fostului şef al social-democraţilor.

"(...) tribunalul constată că cele 9 luni petrecute în detenţie reprezintă timp suficient în care intimatul condamnat Năstase Adrian nu s-a rezumat doar la a scrie cărţi şi a-şi exprima opiniile personale pe blog, ci şi a participat activ la întrunirile organizate pe diverse teme, la programele educaţionale ce i-au fost propuse şi a arătat constant disponibilitate şi responsabilitate pentru orice activitate încredinţată. Această conduită ireproşabilă nu doar întregeşte tabloul dovezilor temeinice de îndreptare, dar dă şi acea doză de 'încredere' că intimatul condamnat Năstase Adrian s-a reintegrat social şi că lăsat în libertate nu este predispus să săvârşească noi infracţiuni", se arată în motivarea tribunalului, dată publicităţii vineri, potrivit Agerpres.

În acest context, Adrian Năstase a fost şi recompensat de trei ori.

Instanţa a luat în considerare caracterizarea lui Adrian Năstase făcută de Comisia se eliberări de la Penitenciarul Jilava, din care "rezultă indubitabil că intimatul condamnat a fost disciplinat şi stăruitor în muncă, având constant pe perioada detenţiei un comportament pozitiv, întrutotul conform rigorilor pe care le presupune mediul carceral, cu consecinţa nesancţionării niciodată, ba chiar a recompensării sale".

Verdictul eliberării însă emis de judecători a fost de 2/3, ceea ce înseamnă doi judecători au fost de acord cu eliberarea lui Adrian Năstase, în timp ce unul dintre magistraţi a făcut opinie separată, considerând că în timupl executării pedepsei, Adrian Năstase nu s-ar fi îndreptat, pentru că a negat în permanenţă că ar fi vinovat.

Judecătoarea Carmen Constanţa Balaci nu a fost de acord cu eliberarea lui Năstase, susţinând că acesta "nu a dat dovezi temeinice de îndreptare".

Pe 18 martie, Adrian Năstase a ieşit de după gratii, după ce Tribunal Bucureşti a decis ca fostul premier să fie eliberat condiţionat.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".

Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45. Acesta şi-a îndreptat arma spre cap, iar datorită intervenţiei prompte a poliţistului care îl însoţea plaga nu a fost fatală.

Informaţii din celulă. Năstase este deţinutul N0049 şi are un card unde familia poate depune bani

Citeşte şi Cum şi-a scris Năstase cartea din închisoare? Deţinuţii nu au acces la internet

Dosarul eliberării lui Năstase, obţinut de Antena 3: Ce a învăţat fostul premier după gratii

Foto: Agerpres





×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close