Antena 3 CNN Actualitate Şase muzee și case memoriale vor fi restaurate şi modernizate prin PNRR. Ce sumă a fost alocată

Şase muzee și case memoriale vor fi restaurate şi modernizate prin PNRR. Ce sumă a fost alocată

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunţă semnarea a șase contracte de finanțare pentru înființarea, restaurarea și modernizarea de muzee și case memoriale, în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Şase muzee și case memoriale vor fi restaurate şi modernizate prin PNRR. Ce sumă a fost alocată
Sursa foto: Facebook Muzeul Național de Istorie a României
de Claudia Popovici    |    17 Oct 2022   •   23:01

La eveniment au participat, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și secretarul de stat Csilla Hegedus.

„Ne aflăm la un prag unde încheiem o etapă intensă de pregătire a proiectelor și ne îndreptăm spre o etapă laborioasă de realizare a unor investiții așteptate, în valori cultural-istorice de interes național și european.

Este vorba de șase investiții în muzee și memoriale care vor contribui la înțelegerea istoriei României, a recunoașterii memoriei comunismului și a consecințelor sale.

Sunt obiective culturale și istorice necesare pentru reconcilierea cu trecutul, dar și pentru educarea generațiilor născute după anul 1990.

Aceste investiții se vor constitui totodată și în resurse importante de cercetare a istoriei, în particular a mecanismelor conflictelor și opresiunii. Ne așteptăm ca aceste muzee pentru care alocăm 35 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență să devină un punct central al comunității în care vor funcționa”, a declarat ministrul Marcel Boloș, citat de Mediafax.ro

Valoarea totală a investițiilor din PNRR pentru cele 6 contracte semnate este de 35 milioane euro.

Finanțarea este acordată prin cele două apeluri de proiecte din cadrul Investiției I2. Modernizarea/crearea de muzee și memoriale din Componenta C11 –Turism și cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

Valoarea totală a alocării din PNRR pentru cele două apeluri de proiecte este de 68,5 milioane euro.

Prin contractele semnate astăzi vor fi finanțate Muzeul identităților și conflictelor transilvănene (Florești) – 15 milioane de euro, Memorialul Revoluției-decembrie 1989 (Timișoara) – 3,8 milioane euro, Memorialul Victimelor (Sighetul Marmației) – 1,74 milioane euro, Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării (Satu Mare) – 4,2 milioane euro, Râpa Robilor (Aiud) – 0,46 milioane euro, precum și Muzeul ororilor comunismului (Sfântu Gheorghe) – 9,59 milioane de euro.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close