Antena 3 CNN Actualitate NATO analizează datele de zbor a două avioane AWACS din România şi Polonia, în tragedia din Ucraina

NATO analizează datele de zbor a două avioane AWACS din România şi Polonia, în tragedia din Ucraina

NATO analizează datele de zbor a două avioane AWACS din România şi Polonia, în tragedia din Ucraina
Sursa foto: Foto: nato.int
18 Iul 2014   •   15:19

Două avioane de supraveghere AWACS ale NATO îşi desfăşurau activitatea în spaţiul aerian al Poloniei şi României la momentul accidentului din Ucraina, iar datele de zbor ale acestora sunt în curs de examinare, a anunţat vineri un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP.
   
Alianţa Nord-Atlantică s-a declarat, vineri, "preocupată" cu privire la armamentul greu folosit de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, după prăbuşirea avionului aparţinând Malaysia Airlines în regiunea Doneţk.
   
"Suntem preocupaţi în legătură cu numărul crescând de armament greu folosit de separatişti în estul Ucrainei, precum şi în ceea ce priveşte gradul tehnologic ridicat al echipamentelor militare", a declarat un oficial NATO.
   
"Am constatat că Rusia permite în continuare trecerea mercenarilor şi a armamentului greu la graniţele cu Ucraina", a adăugat oficialul.
   
Întrebat despre circumstanţele prăbuşirii avionului Malaysia Airlines în zona de conflict din Ucraina, oficialul a refuzat să comenteze în legătură cu o situaţie care ţine de "domeniul informaţiilor".
   
El a mai afirmat că cele două avioane de supraveghere AWACS ale NATO îşi desfăşurau activitatea în spaţiul aerian al Poloniei şi României "în momentul producerii accidentului". Datele de zbor ale celor două avioane erau vineri în curs de examinare, însă, "din cauza distanţei mari dintre ruta pe care se aflau aparatele AWACS şi zona unde s-a prăbuşit avionul Malaysia Airlines, nu ne aşteptăm ca cele două aeronave să fi înregistrat accidentul", a afirmat oficialul NATO.
   
Alianţa Nord-Atlantică a decis să trimită avioane AWACS în zboruri de recunoaştere pe fondul îngrijorărilor exprimate de ţările din Europa de Est, în contextul crizei din Ucraina.
   
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a subliniat, joi seară, că o anchetă internaţională "trebuie deschisă imediat, fără nicio piedică, pentru a stabili faptele, iar cei care sunt responsabili să fie aduşi rapid în faţa justiţiei". El a apreciat, de asemenea, că "instabilitatea din regiune, provocată de separatiştii susţinuţi de Rusia, a creat o situaţie din ce în ce mai periculoasă".

×
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close