Antena 3 CNN Actualitate "O nouă eră a apărării colective" | NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar din Europa după Războiul Rece, cu peste 90.000 de militari

"O nouă eră a apărării colective" | NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar din Europa după Războiul Rece, cu peste 90.000 de militari

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că organizează în 2024 cel mai mare exerciţiu militar în nordul Europei, de la terminarea Războiului Rece, la care vor participa peste 90.000 de militari.

"O nouă eră a apărării colective" | NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar din Europa după Războiul Rece, cu peste 90.000 de militari
Sursa foto: Facebook NATO
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2024   •   23:37

NATO va organiza în acest an cel mai mare exercițiu militar axat pe apărare colectivă de după 1989, sub numele de cod "Steadfast Defender”, și care va reuni peste 90.000 de soldați.

Acest exercițiu ar trebui să reprezinte o demonstrație de forță a Alianței Nord-Atlantice în baza articolului 5 al Tratatului de la Washington, tratatul de fondare a Alianței, care prevede că un atac împotriva unui aliat ar fi considerat un atac împotriva tuturor.

"Steadfast Defender 24 se va desfăşura după un scenariu Articol 5, când ţări aliate sunt atacate, va avea loc în Germania, Polonia şi Statele Baltice şi va pune în practică noile planuri de apărare ale Alianţei, aprobate la Summitul din 2023 de la Vilnius.

Steadfast Defender va fi un teren de testare pentru exersarea planurilor de apărare interconectate ale NATO şi naţionale, a declarat amiralul Rob Bauer, şeful militar al NATO, la una din conferinţele de planificare, conform Stars and Stripes. 

„O nouă eră a apărării colective este înaintea noastră", a declarat Bauer după o întâlnire a şefilor apărării NATO. El a numit exerciţiile cele mai mari din epoca post-Război Rece.

Pe lângă obiectivele ce ţin de pregătirea comandamentelor şi unităţilor militare, exerciţiul are şi un rol de descurajare a acţiunilor Rusiei şi dorinţei lui Putin de a reface ce a fost odată teritoriul URSS.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a modificat radical situaţia de securitate din Marea Baltică, iar NATO şi-a sporit substanţial prezenţa defensivă în regiune pe mare, pe uscat şi în aer", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Au fost mai multe semnale de alarmă că Putin nu se va opri la Ucraina în caz că va câştiga războiul.

„Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul anului 2023.

Tot la finalul anului 2023, în timp ce se afla în România, la Grupul de luntă NATO de la Cincu, şeful Apărării din Belgia, amiralul Michel Hofman, avertiza că următoarele ţinte ale Kremlinului ar putea fi Republica Moldova şi ţările baltice. Ultimul avertisment a venit anul acesta de la generalul (r) David Petraeus, fost şef al CIA şi fost comandant al trupelor americane în Irak. Într-un interviu pentru CNN, acesta a precizat că "Putin nu se va opri dacă Rusia va câştiga în Ucraina. Republica Moldova şi statele baltice vor fi următoarele", se arată într-o postare i a NATO ACT, citată de monitorulapararii.ro

×
Subiecte în articol: baza NATO exercitiu militar
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close