Antena 3 CNN Actualitate Nicolăescu: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate

Nicolăescu: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate

Nicolăescu: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate
Sursa foto: Foto: INTACT Images
de S.T.    |    14 Ian 2013   •   11:34

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, scrie Mediafax.

"Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm", a spus Nicolăescu.

Acesta a precizat că asigurarea este obligatorie, nu facultativă. "Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuţie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doriţi dumneavostră cu ei. Cât ea este socială, aşa se cheamă, asigurări sociale de sănătate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul şi ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceaste politici publice pe fonduri publice", a spus Nicolăescu.

Solicitat să comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finanţării de la stat pentru spitalele private, Nicolăescu a răspuns: "În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înţelege care sunt măsurile în coerenţă, care au ca scop tocmai îmbunătăţirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reţinere".

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close