Antena 3 CNN Actualitate Nicu Covaci fusese invitat la concertul din Colectiv

Nicu Covaci fusese invitat la concertul din Colectiv

Nicu Covaci fusese invitat la concertul din Colectiv
02 Noi 2015   •   23:53

Chitaristul Nicu Covaci (fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix) apără rockerii morţi şi răniţi în incendiul din clubul bucureştean Colectiv. Muzicianul a declarat, luni, pentru PSnews.ro, că, în primul rând, vinovaţi de tragedie sunt „cei care primesc şpagă şi care sunt de acord cu asemenea construcţii”.

„Un club într-un bloc din beton, cu o uşă de 80 de centimetri, este posibil să laşi acolo sute de oameni, să intră, să iasă doar prin acea uşă? Deci, în primul rând, această şpagă românească care s-a înfiripat şi care s-a instalat peste tot în ţara asta şi, apoi, necinstea oamenilor. Ele sunt de vină”, a spus Covaci.

Întrebat cum se vede catastrofa în cadrul general al mişcării rock din România, fondatorul Phoenix a atras atenţia că tragedia nu trebuie să demoralizeze adepţii acestui gen muzical.

„Mişcarea rock nu este legată de catastrofe. În general, rockerii sunt oameni mai violenţi, mai duri, mai rezistenţi şi se luptă şi sper să nu primească un şoc acum toţi, să nu mai îndrăznească să cânte”, a comentat Nicu Covaci.

Totodată, el a atras atenţia că situaţia nu este singulară în lumea cluburilor din România şi a scos în evidenţă nevoia unei inspecţii riguroase.

Mai mult: chitaristul a mărturisit că el însuşi trebuia să fie în clubul Colectiv, împreună cu actualul vocalist al Phoenix.

„Adevărul e că, în afară de acel club, mai sunt zeci şi zeci de alte cluburi, în aceleaşi condiţii, unde n-ai o poartă pe unde să ieşi în caz de incendiu, n-ai pe unde să te retragi, în caz că se întâmplă o catastrofă. Deci, în primul rând, aş face o inspecţie în toată ţara şi aş închide toate cluburile care nu îndeplinesc condiţiile optime pentru astfel de evenimente, fiindcă, altminteri, se poate întâmpla orice. Gândeşte-te că şi eu trebuia să fiu acolo. Eu am avut concert în ţară, la Bacău, şi Costin Adam, solistul meu vocal, din Phoenix, mai are o formaţie cu care mai cântă. Băieţii lui au fost acolo şi au ars”, a povestit Nicu Covaci, întristat.

Solicitat să comenteze recentul val de critici la adresa rockerilor, Covaci a schimbat tonul, devenind vehement.

„Sunt cretini care nu sunt informaţi, dar care au nevoie de cancanuri şi scandaluri. Toată ţara a fost educată cu aşa ceva şi oamenii au prins gust de scandaluri şi cancanuri! «Rock» înseamnă «piatră», «stâncă» – este o muzică dură şi, câteodată, e nevoie să fim duri. Asta nu înseamnă că suntem satanişti sau mai ştiu eu ce prostii vorbesc ăştia!” a exclamat muzicianul.

Nu în ultimul rând, Nicu Covaci a precizat că ar fi vrut să facă mai mult pentru victimele din Colectiv, dar, deocamdată, nu a avut ocazia. În acelaşi context, fondatorul Phoenix a opinat că vina le aparţine celor care au instituit doliul naţional „ca să se afirme”.

„Încă n-am apucat. Chiar am vrut să cânt. Noi avem bocete prelucrate, dar nu ni s-a dat voie. Am mers, totuşi, în piaţă, aici, la Timişoara, în faţa Operei, şi am cântat un bocet: «Cocoşii negri». (Sunt de vină – n.r.) cei care au făcut doliu naţional ca să se afirme, fără să se gândească mai departe. Dacă toate formaţiile care au cântat în acest sfârşit de săptămână şi îşi donau banii, se adunau milioane. Noi, din păcate, n-am avut posibilitatea asta”, a încheiat Covaci.

×
Subiecte în articol: Club Colectiv
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close