Antena 3 CNN Actualitate Noua cale ferată Brașov - Sighișoara prinde contur. Patru tuneluri au fost deja forate în munți de cele patru cârtițe AKTOR

Noua cale ferată Brașov - Sighișoara prinde contur. Patru tuneluri au fost deja forate în munți de cele patru cârtițe AKTOR

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 17:37 10 Feb 2025 Modificat la 17:37 10 Feb 2025
santier cale ferata brasov sighisoara
Cele patru cârtițe ale societății grecești sapă muntele de ambele părți pentru a realiza tunelurile. Foto: Captură Antena 3 CNN

Viitoarea cale ferată Brașov-Sighișoara prinde contur. Patru tuneluri au fost deja forate în munți de cele patru cârtițe ale companiei grecești Aktor care se ocupă de lucrare. Pe șantierul de la Racoș-Ormeniș este un adevărat furnicar. Fiecare muncitor are misiunea sa, iar basculantele cară materialul extras din munte zi și noapte. 

Cele patru cârtițe ale societății grecești sapă muntele de ambele părți pentru a realiza tunelurile care vor scurta drumul pe calea ferată între Brașov și Sighișoara. Grecii sunt în grafic, iar angajații lucrează 24h din 24, 7 zile/săptămână. 

”Lucrăm zi și noapte pentru a ne atinge target-ul. Și sperăm să reușim, cu ajutorul logisticii și experienței pe care o avem, pentru că avem o experiență specială în acest sens, să putem finaliza într-un an și jumătate această lucrare pe care o avem în față”, spune Sotiris Koropoulis, director de proiect. 

Cele mai mari provocări au fost poziționarea șantierului și situațiile neprevăzute. 

”Este cel mai mare proiect cu TBM-uri din țară. Aici vorbim de reabilitarea căii ferate Brașov-Sighișoara, lotul doi. Aici ne aflăm pe șantierul Racoș-Ormeniș unde, după cum vedeți, este o activitate intensă. Și avem cele două cârtițe care lucrează în flux continuu la la momentul actual”, explică și Romeo Răcășan, TBM supervizor. 

Peste 200 de subcontractori și furnizori români de servicii, echipamente și subansamble sunt implicați în modernizarea căii ferate pe secțiunea a 2-a a liniei Brașov-Sighișoara. 

”Aici este inima mașinii. În timpul lucrului aici este foarte mult zgomot pentru că toate sistemele hidraulice care împing mașina în față au nevoie de forță pentru a face acest lucru, și nu doar forță, această mașină lucrează cu precizie”, mai spune Sotiris Koropoulis.

Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara implică modernizarea unei părți vitale a Coridorului 4 paneuropean pentru călători. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană. 

×
x close