Antena 3 CNN Actualitate Oamenii din Baia Mare respiră aer otrăvit cu plumb

Oamenii din Baia Mare respiră aer otrăvit cu plumb

Oamenii din Baia Mare respiră aer otrăvit cu plumb
04 Iul 2007   •   10:42

Romplumb Baia Mare a depăşit, în perioada 27 - 30 iunie, de patru ori valoarea maximă admisă a indicatorului de poluare cu plumb, pulberile toxice împrăştiindu-se pe o suprafaţă de peste un kilometru, în zona oraşului Baia Mare. Valoarea maximă admisă la degajarea în atmosferă a rezidurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, în timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie să depăşască două miligrame pentru un metru cub.

Analizele au fost realizate de Agenţia de Protecţia Mediului Maramureş, care a constatat că poluarea s-a produs din cauza unor dereglări tehnologice şi opriri sporadice ale instalaţiilor de topire şi aglomerare. ?Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a înregistrat depăşiri şi de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb?, a declarat comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Maramureş din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Acesta a explicat că, în prezent, există trei procese pe rol intentate de Garda de Mediu societăţii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse între 70.000 şi 100.000 lei. ?Instalaţia cu care operează Romplumb datează din 1854, iar modernizările care s-au făcut sunt minore, cu toate că Guvernul a alocat atât în 2006 cât şi în 2007, prin două Hotărâri de Guvern, aproximativ 34 milioane lei pentru ecologizarea producţiei de la societatea din Baia Mare?, a adăugat reprezentantul Gărzii.

Rompres

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close