Antena 3 CNN Actualitate Cum va funcţiona impozitul progresiv în România şi ce venituri vor fi afectate? | Răspunsul unui oficial FMI

Cum va funcţiona impozitul progresiv în România şi ce venituri vor fi afectate? | Răspunsul unui oficial FMI

FMI recomandă introducerea impozitului progresiv pe salarii. Cum ar putea să fie aplicat acest impozit ne spune Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, realizat de Gina Vacariu.

Cum va funcţiona impozitul progresiv în România şi ce venituri vor fi afectate? | Răspunsul unui oficial FMI
Sursa foto: Antena 3
de Gina Vacariu    |    10 Iun 2022   •   20:06

O variantă ar fi ca impozitul progresiv să fie aplicat şi de anul viitor dacă statul român ar fi pregătit şi ar elimina întâi din facilitățile fiscale pentru sectoare precum IT, cercetare sau construcții, care acum sunt scutite de impozit pe venit sau contribuții la sănătate şi pensii, a declarat şeful misiunii FMI. Cum ar putea să fie aplicat acest impozit ne spune Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI.

Credeți că guvernul din România va fi nevoit să crească taxe în acest an?

"Trebuie să fie schimbări în sistemul de taxare. Ceea ce noi recomandăm este ca sistemul de taxare să fie mai curat. Acum, sunt multe excepții în multe sectoare, multe lacune, tratamente speciale pentru anumite grupuri, iar principala noastră recomandare este să fie eliminate din aceste tratamente speciale, sistemul să fie mai simplu, mai curat şi să ne asigurăm că toată lumea plătește impozite echitabile.

Asta ar îmbunătăți colectarea de taxe, un sistem mai simplu duce la o modalitate mai simplă de colectare şi dacă toată lumea plătește şi nu sunt lacune şi asta va creşte veniturile.

Aceasta este recomandarea noastră pentru sistemul de taxare şi dacă toate recomandările noastre vor fi implementate atunci va fi suficient pentru a reduce deficitul în timp, la mai puţin de 3%.

Puteţi să alegeţi să aveţi un impozit progresiv şi vedem argumente să vă doriţi să alegeţi un impozit progresiv: poate aduce venituri suplimentare la buget de la cei care îşi permit mai mult, ţinând cont de faptul că România este o ţară cu venituri distribuite inegal.

Vedem avantaje în ceea ce priveşte introducerea unui impozit progresiv, este o decizie de luat. De asemenea, este o schimbare care necesită timp pentru a fi pregătită. Colectorii de taxe trebuie să îşi pregătească sistemele pentru a colecta acest impozit progresiv pentru că este diferit faţă de a colecta fiecare sursă individual, va lua mai mult timp. Este o decizie practică.

Cum ar putea fi funcționa acest impozit progresiv în România?

La impozitul progresiv aduni toate veniturile pe care o persoana sau o gospodările le are, dacă acel venit este relativ mare atunci va fi impozitat mai mult peste un anumit nivelul superior al acestor veniturilor.

Poate fi în diferite feluri: dacă ne uităm în lume la ţări care au deja impozit progresiv. Este foarte comun şi puteţi să vedeţi diferite forme, dar este posibil să ai un impozit mai mare doar pe veniturile mai mari.

Asta înseamnă că doar oamenii care au veniturile mult peste medie sunt afectate, în timp ce majoritatea oamenilor ar avea același impozit unic", a spus pentru Antena 3 Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI. 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close