Antena 3 CNN Actualitate Orban, anunț șoc! Ce se va întâmpla cu alocațiile și pensiile? Vă vom anunța noi... Nimeni nu se aștepta la o astfel de veste

Orban, anunț șoc! Ce se va întâmpla cu alocațiile și pensiile? Vă vom anunța noi... Nimeni nu se aștepta la o astfel de veste

Anunț șocant al premierului Ludovic Orban. Alocațiile vor fi majorate în septembrie și nu în august, așa cum se arată în motivarea Curții Constituționale. Premierul spune că nici această dată nu este una foarte sigură, pentru că sunt multe analize de făcut pentru a vedea de unde se vor lua banii.

Orban, anunț șoc! Ce se va întâmpla cu alocațiile și pensiile? Vă vom anunța noi... Nimeni nu se aștepta la o astfel de veste
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    29 Iul 2020   •   13:20

Ludovic Orban a vorbit despre creșterea deficitului și despre faptul că majorarea alocațiilor, chiar dacă este prevăzută într-o lege, ar fi o premieră în țările civilizate, în contextul pandemiei. 

Există o presiune asupra noastră. Vom crește pensiile, vom crește alocațiile, dar cu un cuantum care să fie suportabil de economia românească. Când luăm decizia, o vom comunica. Ori în august, ori în septembrie, vă vom comunica când luăm decizia, pentru că și asta se ia pe baza evaluărilor”, a declarat premierul. 

Cert este că vom crește alocațiile

În urmă cu două zile, Ludovic Orban a făcut declarații în ceea ce privește majorarea alocațiilor. Premierul susținea că alocațiile vor fi majorate, însă nu se știe încă procentul cu care acestea vor crește, urmând să fie stabilit pe baza prognozelor.

La ora actuală suntem în evaluarea posibilităților efective de a susține o creștere a alocațiilor. Ce pot să vă spun sigur, vom crește alocațiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere în mai multe etape”, a spus Ludovic Orban.

„Procentul efectiv de creștere al alocațiilor și ritmul de creștere depind de prognozele pe care le facem”, a mai precizat premierul. 

„Am avut o discuție în analiza pe care am făcut-o. Să păstrăm sensul legii, dar să realizăm în etape, în funcție de resursele pe care le avem. Evaluarea resurselor pe care le avem e în curs de finalizare”, a mai spus premierul Ludovic Orban. 

„Cert e că vom crește alocațiile copiilor”, a concluzionat premierul Orban, potrivit DCNews. 

Potrivit CCR, alocațiile copiilor trebuie dublate de la 1 august

Curtea Constituțională a decis la începutul lunii iulie că alocațiile copiilor trebuie dublate de la data de 1 august, respingând astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie. Guvernul ar putea fi dat în judecată de părinți retroactiv pentru toate aceste luni în care dublarea alocațiilor a fost suspendată.

Întrebat însă când se vor dubla alocațiile, premierul Ludovic Orban a avut un răspuns halucinant. 

”Nu există resursele financiare pentru a dubla alocațiile”

”Împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor, analizăm variantele pe care le avem la dispoziție și vom adopta o variantă care să ducă la creșterea alocațiilor, dar sigur nu la dublarea imediată pentru că, sigur, nu există resursele financiare necesare pentru a dubla alocațiile. Avem maximum două săpămâni să adoptăm această situație” a declarat Ludovic Orban. 

Alocaţiile ar fi trebuit mărite de şapte luni, când nu era încă vorba de o criză economică sau sanitară. Asta reiese din decizia dată de CCR, care a declarat neconstituţională ordonanţa prin care Guvernul amânase termenul de majorare pentru 1 august.

Specialiştii spun că Guvernul trebuie acum să plătească alocaţiile mărite retroactiv, în caz contrar părinţii pot da Executivul în judecată. 

”Trebuie să spunem că în prezent cuantumul alocat este de 300 de lei pentru copiii sub doi ani, cu dizabilități pâna la 3 ani, 150 lei pentru copiii între 2-18 ani, tinerii care depășesc 18 ani și își continuă studiile într-o unitate de profesională, până la terminarea acestuia. 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban alocaţii
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close