Antena 3 CNN Actualitate Organizaţia Meteorologică Mondială: Valul de frig actual este provocat de un fenomen de "blocaj"

Organizaţia Meteorologică Mondială: Valul de frig actual este provocat de un fenomen de "blocaj"

Organizaţia Meteorologică Mondială: Valul de frig actual este provocat de un fenomen de "blocaj"
Sursa foto: zapada
11 Ian 2010   •   16:22

Zăpada şi vremea geroasă au cauzat probleme în întreaga lume iarna aceasta, iar condiţiile meteorologice nu par să se îmbunătăţească. Potrivit specialşiştilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale citaţi de AFP, valul de frig care s-a abătut de mai multe săptămâni asupra unei mari părţi a emisferei nordice este provocat de un fenomen de "blocaj" al circulaţiei aerului.

"Deocamdată, singura explicaţie pentru valul de frig este o situaţie meteorologică de blocaj", explică Omar Baddour, meteorolog în cadrul OMM. Aceste fenomen este caracterizat de o schimbare a circulaţiei aerului care se produce de obicei în timpul iernii în emisfera nordică, de la vest la est.

Meteorologul susţine că asemenea fenomene sunt foarte rare. "Un blocaj la o asemenea scară nu se produce foarte des, putem spune o dată la 30-50 de ani", a spus specialistul. Potrivit acestuia, actuala situaţie de blocaj este în faza finală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zapada
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close