Antena 3 CNN Actualitate Ouăle de Paşti - Păstrăm tradiţia sau cumpărăm din magazin?

Ouăle de Paşti - Păstrăm tradiţia sau cumpărăm din magazin?

Ouăle de Paşti - Păstrăm tradiţia sau cumpărăm din magazin?
de S.T.    |    10 Apr 2015   •   19:32

Pregătirile pentru masa de Paşte au intrat în linie dreaptă, iar gospodinele care stau cu orele în bucătărie trebuie să termine totul cât mai repede. Însă, trebuie să recunoaştem, lipsa timpului este o problemă în zilele noastre, scrie colega noastră Andreea Stroe, pe blogul personal.

Comercianţii au știut foarte bine ce fac atunci când s-au hotărât ca, în această perioadă, să pună pe rafturile marilor magazine ouă… gata vopsite!

Ouăle fierte, deja vopsite, au un termen mai mare de valabilitate, dar… nu sunt de la noi. Ele provin din țări precum Olanda, Polonia, Lituania sau Ungaria. Inspectorilor sanitari le revine sarcina de a le verifica la intrarea în ţară și de a recolta probe de la fiecare transport de ouă. Anul acesta comercianții care nu au respectat regulile privind termenul de valabilitate sau etichetarea conform normelor europene au fost mai puţini în comparație cu alţi ani, reiese din datele ANPC.

VOPSEAUA DIN COMERŢ… NOCIVĂ?

O altă variantă este vopseaua din comerț, deși inspectorii sanitari ne atrag atenția că aceasta poate fi periculoasă pentru sănătate. De exemplu, la colțul străzii, în diverse cartiere din Capitală, găsim vopsele tipografice sau artizanale care pot avea efecte nocive din cauza plumbului şi a oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Aceste substanțe pot pătrunde cu ușurință în ou și pot duce la fel de ușor la toxiinfecții alimentare. Reporterii Observator (Antena1) au dus astfel de vopseluri la laborator. Ce a reieşit? Aceasta conţine de 30 de ori mai mult plumb decât vopseaua comercializată.

OUĂ VOPSITE CA LA BUNICA ACASĂ

Dacă nu vreţi să vă riscați și să folosiți vopselele pe bază de substanțe chimice sau ouăle gata vopsite din comerţ, puteți opta pentru o variantă din moşi- strămoşi: ingredientele naturale din plante. Ouăle nu vor fi la fel de intens colorate, evident, dar cu siguranță vor fi mult mai sănătoase.

Mai multe detalii, pe blogul Andreei Stroe.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close