Antena 3 CNN Actualitate Pălăriile de Alba sunt mândria englezilor, canadienilor şi a nemţilor. Care este secretul pălărierilor

Pălăriile de Alba sunt mândria englezilor, canadienilor şi a nemţilor. Care este secretul pălărierilor

Pălăriile de Alba sunt mândria englezilor, canadienilor şi a nemţilor. Care este secretul pălărierilor
07 Iul 2012   •   21:25

Englezii, canadienii şi nemţii se mândresc cu pălării româneşti. O fabrică din Alba trimite produsele chiar şi la mii de kilometri distanţă. Atelierul face faţă cu greu comenzilor, mai ales că pălarierii confecţionează zeci de modele.

Oricât de sofisticată ar fi, pălăria ia naştere în mâinile meşterilor. Materialul, din lână sau păr de iepure, este, în primă fază, vopsit în culoarea dorită. Apoi se apretează, ca să-şi păstreze forma. Odată curăţată, pălăria începe să capete contur.

Urmează retuşurile finale, aplicarea detaliilor şi articolul vestimentar este numai bun pentru purtare. În fabrica de la Sebeş, o pălărie trece şi de 50 de ori prin mâinile meoterilor înainte sa fie scoasă la vânzare. Atelierul nu face niciodată rabat la calitate, mai ales că are de apărat o tradiţie de peste un secol.

Preţul unei pălării de lână porneşte de la 40 de lei, în timp ce una din păr de iepure poate să coste până la 120 lei. În străinatate, însă, se vând chiar şi de trei, patru ori mai scump.



×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close