Antena 3 CNN Actualitate ”Panama Papers”, scurgere uriașă de informații financiare: Românii care și-au ascuns averile în paradisurile fiscale

”Panama Papers”, scurgere uriașă de informații financiare: Românii care și-au ascuns averile în paradisurile fiscale

”Panama Papers”, scurgere uriașă de informații financiare: Românii care și-au ascuns averile în paradisurile fiscale
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    04 Apr 2016   •   08:53

O anchetă jurnalistică uriaşă, plecată de la cea mai mare scurgere de informaţii financiare din toate timpurile, a scos la iveală cum şi-au ascuns liderii lumii averile colosale în paradisuri fiscale. 

Printre aceştia se numără preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, precum şi apropiaţi ai lui Vladimir Putin

Potrivit informaţiilor oferite de jurnaliştii de la BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.

Între documentele dezvăluite de presa din toată lumea apar şi numele unor afacerişti români.  

Unul dintre ei, prezentat de site-ul de investigaţii Riseproject.ro, este miliardarul de origine română Frank Timiş, cel care s-ar fi aflat în spatele structurii de proprietate de la Rafinăria RAFO. 

La mijlocul anilor `90, Timiş a înfiinţat o firmă off-shore cu ajutorul casei de avocatură din Panama, firmă cu care şi-a început afacerile în România.

Tot în documentele panameze apare şi o filieră off-shore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale.

În documentele publicate pe Riseproject.ro apar şi oamenii implicaţi în privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție. Unii dintre ei s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale. Încrengăturile sînt însă mult mai numeroase. 

Averile afaceriștilor români, ascunse în paradisuri fiscale

Ani la rând, casa de avocatură (din Panama, n.r.) a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale. Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii. (Sursa: Riseproject.ro)

Dezvăluirile despre averile celor mai puternici oameni ai planetei au apărut în mass-media internaţională după ce aproape 11 milioane de documente ale firmei de consultanţă Mossack Fonseca din Panama au fost date publicităţii. 

Printre ele apar informaţii despre averile ascunse în conturi off-shore ale zeci de politicieni din toată lumea, dar şi celebrităţi sau sportivi. Toţi au apelat la serviciile firmei de consultanţă pentru a face pierdute sume uriaşe de bani. 

Printre aceştia se numără preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko, fotbalistul Lionel Messi, fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, dar şi premierul islandez

În cazul lui Putin, documentele ajunse în posesia presei arată cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin au deturnat de-a lungul anilor miliarde de euro din bani publici în folosul oligarhiei financiare ruse.

Cele aproape 11 milioane de acte ar fi ajuns la un ziar din Germania, iar de aici au fost preluate de Consorţiul Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, un grup format din peste 100 de organizaţii media din 78 de ţăriri care au analizat documentele. Deocamdată, identitatea sursei iniţiale rămâne un mister.

Între anii 1977 şi 2015, compania de consultanţă Mossack Fonseca a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Panama Papers: Cum și-au ascuns liderii lumii averile în paradisuri fiscale

Reacție furibundă a premierului Islandei, după dezvăluirile din Panama Papers

Citiți și Ce salariu a luat în 2011 cel mai BOGAT român. "Ţine" în mână 12,8 MILIARDE DE TONE de minereu de fier

 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close