Antena 3 CNN Actualitate Păr și pene în pâine? De ce trebuie să citești cu atenție eticheta produselor de panificație

Păr și pene în pâine? De ce trebuie să citești cu atenție eticheta produselor de panificație

Păr și pene în pâine? De ce trebuie să citești cu atenție eticheta produselor de panificație
Sursa foto: Foto: Pixabay
09 Oct 2017   •   17:00

Pâinea noastră cea de toate zilele poate conține păr uman, pene de găină sau de gâscă sau păr de porc. Nu, nu este un mit urban, ci este vorba despre E920, un aditiv alimentar care poate fi folosit la tratarea făinii din care este făcută pâinea.

Potrivit definiției,. E920 este un ”aditiv alimentar cu rol de ameliorator pentru făină. Este un aminoacid neesenţial (corpul uman îl produce, neavând nevoie de surse din exterior), cantităţi mai mari fiind benefice şi necesare copiilor şi bătrânilor. Are un rol important în detoxifierea organismului, ca urmare a fumatului sau a consumului de alcool. Se obţine din proteine de origine animală, din păr (animal sau de om) şi din pene şi se adaugă în făina de panificaţie, îmbunătăţind calităţile aluatului, uşurând prelucrarea şi stabilizând structura pâinii”.

A existat o întreagă discuție privind listarea acestuia ca ingredient, mulți producători considerând că nu face parte efectiv din procesul de producere a pâinii. Autoritățile europene au obligat însă afișarea acestuia pe etichetă. Acum apare rar, dar era un lucru obișnuit în urmă cu ceva mai mult de un deceniu.

Aditivul a fost chiar și subiectul unei lucrări a unui rabin, care a răspuns întrebării dacă folosirea sa este ”kosher” sau nu. Concluzia: în principiu, da. 

În UE nu se acceptă folosirea E920 de origine sintetică și umană, ci doar cele de origine animală.

×
Subiecte în articol: pâine aditivi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close