Antena 3 CNN Actualitate Patronul România TV, Sebastian Ghiţă, a prejudiciat statul român cu peste 2.000.000 lei, prin evaziune cu produse petroliere

Patronul România TV, Sebastian Ghiţă, a prejudiciat statul român cu peste 2.000.000 lei, prin evaziune cu produse petroliere

Patronul România TV, Sebastian Ghiţă, a prejudiciat statul român cu peste 2.000.000 lei, prin evaziune cu produse petroliere
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    16 Mai 2013   •   19:13

Patronul România TV, Sebastian Ghiţă, a prejudiciat statul român cu peste 20 de miliarde de lei vechi, prin afacerile pe care le-a derulat în anul 2000.

Potrivit jurnalul.ro, una din societăţile lui a vândut sute de tone de motorină fără a plăti taxa pentru fondul special al drumurilor publice, denumită şi taxa Băsescu.

Procurorii îl acuză de Sebastian Ghiţă de evaziune fiscală cu produse petroliere, de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţi. Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Firma deţinută de Sebastian Ghiţă, Asesoft SRL, a cumpărat în anul 2000 peste 500 de tone de motorină de la Petrobrazi. Pentru această cantitate nu a fost plătită şi taxa de drum, deoarece Ghiţă a declarat că motorină va fi utilizată în alte scopuri decât circulaţia pe drumurile publice.

Combustibilul a fost vândut către o altă societate, Master Mind Consulting, deţinută de Dan Florin Berendel. Acesta apare într-o încrengătură de firme despre care ziariştii de la Jurnalul Naţional scriu că ar fenta statul făcând exporturi şi importuri de produse petroliere.

Astfel, fratele acestuia, Angel Cristian Berendel este asosciat cu o firmă din Malta, Master Chem Oil Limited în compania Master Chem Oil SRL, înregistrată în România. Jurnalul Naţional scrie că de fapt societatea românească este condusă de Dan Florin Berendel, care ar fi în acelaşi timp şi patronul companiei malteze.

Evitarea plăţii taxelor către stat ar fi fost posibilă şi prin implicarea unei firme de contabilitate din care face parte şi Marcel Vulpoi, nimeni altul decât naşul lui Adrian Nica, director general la direcţia de Inspecţie Fiscală în cadrul ANAF. Acesta este unul dintre cei care au aprobat rambursarea ilegală de TVA, în valoare de 62 milioane euro, de care a beneficiat celebra Petromservice SA. 

În urma tranzacţiilor derulate între firma lui Sebastian Ghiţă şi Mater Mind Consulting, statul ar fi fost prejudiciat cu două milioane de lei. Din acestă sumă, peste 160.000 de lei vechi au intrat în conturile Asesoft. Operaţiunile au ridicat suspiciuni şi procurorii au demarat o anchetă care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a lui Sebastian Ghiţă, în urmă cu opt ani, alături de alte opt persoane implicate în reţea. De atunci, instanţele din România nu au reuşit să dea un verdict definitiv în acest caz.

Procesul va fi reluat abia în septembrie, deşi a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna martie. Procurorii nu au cerut devansarea termenului, chiar dacă aceasta este o practică întâlnită în justiţie. 

Citeşte şi:

Ghiţă minte, ANI tace. Deputatul PSD nu a declarat afaceri de milioane de euro pe care firma sa le are cu statul

Milionari români cu bani blocaţi în băncile din Cipru. Toţi au ales paradisul fiscal cipriot, ca să scape de taxele şi impozitele de la noi

Sebastian Ghiţă, îmbogăţit de stat. Deputatul PSD a rulat zeci de milioane de euro din banii statului pentru afacerile sale

Sebastian Ghiţă, îmbogăţit de stat. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, i-a "oferit" un contract de milioane de euro

Sebastian Ghiţă, dator la stat. Una din firmele PSD-istului are datorii de un sfert de milion de euro


Sebastian Ghiţă (PSD), acuzat că a luat 200.000 de euro pentru lucrări pe care nu le-a mai efectuat

Sebastian Ghiţă (PSD) a primit 15 milioane euro de la stat, pe vremea lui Boc. Ce viza contractul

PSD-istul Sebastian Ghiţă, făcut nabab de stat. Omul de afaceri a garantat cu viitoare credite luate de la bănci



 
 

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita evaziune fiscala
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close