Antena 3 CNN Actualitate Pensia pe care o primesc românii care au muncit 30 ani, după recalcularea din septembrie 2024. Sumele scad cu mii de lei

Pensia pe care o primesc românii care au muncit 30 ani, după recalcularea din septembrie 2024. Sumele scad cu mii de lei

În septembrie, la recalcularea pensiilor, unii pensionari vor avea noroc mai mare decât alții, în funcție de ani lucrați. Pensia pe care o primești, depinde de experiența ta în câmpul muncii.

Pensia pe care o primesc românii care au muncit 30 ani, după recalcularea din septembrie 2024. Sumele scad cu mii de lei
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2024   •   00:00

Pensiile românilor au crescut cu 13,8% începând cu 1 ianuarie.

Autoritățile au promis o altă majorare începând cu 1 septembrie, care va afecta majoritatea pensionarilor.

Cu toate acestea, există pensionari care nu vor primi nicio majorare sau chiar ar putea primi pensii mai mici după recalculare.

Conform legii, se asigură că fiecare pensionar primește pensia cea mai avantajoasă. Astfel, autoritățile promit că nu va exista o scădere reală a pensiilor pentru nimeni.

Pensionarii care primesc nu primesc bani în plus la pensie, după majorare

Pensionarii care nu primesc majorări la pensie sunt cei care au lucrat între 25 și 30 de ani, deoarece aceștia nu au acumulat suficiente puncte bonus.

Lipsa acestor puncte bonus va duce la o reducere a pensiei.

Exemplu de calcul pensie, după recalcularea pensiilor din 2024

De exemplu, să presupunem că un pensionar a lucrat timp de 25 de ani și are acum un total de 20 de puncte.

Dacă valoarea unui punct este de 2.051 de lei, pensia brută a acestuia este de 4.100 de lei, iar pensia netă este aproximativ 3.850 de lei.

Însă, în urma recalculării, fără niciun punct bonus adăugat, pensia lui va fi de 1.701 lei, o scădere de 2.200 de lei.

Există și alte cazuri similare.

De exemplu, un pensionar care a acumulat un total de 40,72871 puncte pentru cei 30 de ani lucrați va primi o pensie de 3.500 de lei, o reducere de 300 de lei față de pensia actuală de 3.800 de lei.

Formula pentru calculul pensiei este următoarea

Pensia lunară brută (PR) este egală cu numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei.

Numărul total de puncte este determinat de suma punctelor contributive, a punctelor de stabilitate și a punctelor necontributive.

Punctele necontributive sunt calculate în funcție de ani petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an), în timp ce punctele contributive sunt cele obținute din activitatea desfășurată și reflectate în talonul de pensie.

×
Subiecte în articol: pensie romani recalculare pensii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close