Antena 3 CNN Actualitate Peste un milion de români sunt afectaţi de această boală. Situaţia bolnavilor de Alzheimer din România şi a îngrijitorilor acestora este "dramatică"

Peste un milion de români sunt afectaţi de această boală. Situaţia bolnavilor de Alzheimer din România şi a îngrijitorilor acestora este "dramatică"

Peste un milion de români sunt afectaţi de această boală. Situaţia bolnavilor de Alzheimer din România şi a îngrijitorilor acestora este "dramatică"
Sursa foto: Foto: wordpress.com
01 Mar 2013   •   16:26

La fiecare patru secunde, o persoană este diagnosticată cu demenţa Alzheimer. În întreaga lume, 38 de milioane de oameni suferă de această boală. Până în 2050, vor fi până la 115 milioane de persoane afectate, a declarat directorul Alzheimer Disease Internationational, Marc Wortmann, citat de Mediafax.

Toate aceste informaţii au fost făcute publice la cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer.

Potrivit doctorului Cătălina Tudose, în Romania, boala reprezintă o provocare majoră pentru starea naţională de sănătate şi pentru durabilitatea sistemelor de securitate socială şi de asistenţă medicală.

Situaţia actuală a persoanelor cu demenţă şi a îngrijitorilor acestora este "cel puţin dramatică". De aceea, Societatea Română Alzheimer a făcut un apel la factorii de decizie politică să dezvolte o strategie naţională pentru demenţă în România.

Oana Antonescu, membru al Parlamentului European, a arătat că situaţia persoanelor afectate de Alzheimer este relevantă pentru una din problemele majore ale sistemelor de sănătate europene.

"Cele mai mari probleme pe care afecţiunile cronice precum Alzheimer le ridică nu ţin doar de problema accesului la medicamente sau la tratamente mai eficiente. Probleme majore sunt reprezentate de integrarea socială a pacienţilor şi de diminuarea presiunilor sau constrângerilor care apasă asupra apropiaţilor sau familiei. (...) Am cerut Comisiei Europene să facă din combaterea maladiei Alzheimer o prioritate în domeniul sănătăţii, iar statelor membre să dezvolte planuri naţionale prin care să abordeze această problemă", a declarat Antonescu.

Boala Alzheimer nu este o afecţiune gravă doar pentru pacienţi, ci reprezintă o grea povară şi pentru familii, pentru îngrijitori. În fiecare familie în care există un pacient sunt implicate, în medie, 3,7 persoane în îngrijire. Asta înseamnă că 19 milioane de europeni, dintre care peste un milion de români, sunt afectaţi în mod direct.

 

 

 

×
Subiecte în articol: dementa
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close