Antena 3 CNN Actualitate Plângere penală pe numele lui Traian Băsescu pentru trădare și nu numai. Vezi cine o semnează

Plângere penală pe numele lui Traian Băsescu pentru trădare și nu numai. Vezi cine o semnează

Plângere penală pe numele lui Traian Băsescu pentru trădare și nu numai. Vezi cine o semnează
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Aug 2012   •   19:18

Avocata Mihaela Angheluş şi profesorul american de origine română Ioniţă Romulus, semnatar al Cartei 77, analist politic timp de 30 de ani în New York şi membru al United Press Internaţional, au depus o plângere penală împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu, scriu jurnaliştii de la cotidianul.ro.

Plângerea a fost trimisă la Procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi, prin această cerere, se solicită „instrumentarea cu maximă celeritate" întrucât „pe perioada suspendării, preşedintele nu beneficiază de nici un fel de imunitate". Aşa cum precizează semnatarii, „prezenta plângere, nu se referă la fapte săvârşite de numitul Traian Băsescu direct împotriva subsemnaţilor reclamanţi, ci fapte săvârşite de acesta împotriva poporului român - din care subsemnaţii facem parte, precum şi împotriva României".

Din documentul plângerii, aşa cum a fost ea redactată de către cei doi semnatari, reiese faptul că preşedintele suspendat Traian Băsescu este învinuit  de:

- Trădare
- Atentat care pune în pericol siguranţa statului
- Atentat contra unei colectivităţi
- Subminarea economiei naţionale
- Propagandă în favoarea statului totalitar
- Acţiuni împotriva ordinii constituţionale
- Complot
- Comunicarea de informaţii false
- Ameninţare
- Şantaj
- Înşelăciune
- Ultraj
- Abuz în serviciu contra intereselor publice
- Abuz în serviciu în formă calificată
- Purtare abuzivă
- Trafic de influenţă
- Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni
- Instigare publică şi apologia infracţiunilor
- Genocid

Pentru învinuirile care i se aduc lui Traian Băsescu, autorii plângerii dau ca exemple următoarele situaţii:

"Traian Băsescu a minţit şi a înşelat poporul român în mod repetat şi în acest mod, prin inducere în eroare, a fost ales, a fost revalidat în funcţie şi a fost reales.

- În campania pentru alegeri la primaria Bucuresti a promis ca daca va fi ales aceea va fi prioritatea sa si 8 (opt) ani, adica doua mandate, nu va parasi acest angajament fata de bucuresteni; A mintit, a plecat la patru luni dupa ce a fost reales primar general !

- Înainte de referendum s-a obligat sa demisioneze in umatoarele 5 minute dupa ce Parlamentul va vota suspendarea sa. A mintit.

- La sfarsitul anului 2008 cand incalcand Constitutia si-a asumat public rolul de sef de campanie al PDL, le spunea profesorilor si romanilor, in general, cu autoritatea lui de presedinte ca exista banii necesari pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor dar guvernul liberal nu vrea. În acest sens exista şi o lege aprobata in Parlament pe care o invoca adesea, dar nu o aplică.

- cand partidele isi pregateau candidatii pentru alegerile parlamentare presedintele PD Traian Basescu a decis sa-l prezinte cetatenilor pe Theodor Stolojan pentru pozitia de prim-ministru. Basescu a stiut de la bun inceput ca nu-l vrea pe Stolojan. I-a transmis lista cu membrii Guvernului fara sa-l consulte. Evident ca astfel a scapat de el si a numit pe cine a vrut de la bun inceput.

- La alegerea sa ca presedinte al PD, Traian Basescu a promis ca va demisiona daca la urmatoarele alegeri PD nu va obtine cel putin 20%. Inutil de spus ca PD a obtinut 14%, iar Basescu nu a demisionat
".


Vezi  AICI textul integral al plângerii, aşa cum a fost redactat de către semnatari

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close