Antena 3 CNN Actualitate Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi direct la poştaş | Explicaţiile ministrului Boloş

Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi direct la poştaş | Explicaţiile ministrului Boloş

Românii vor putea plăti direct la poștași facturile la curent cu cardul energetic, fără să mai meargă la ghișeu. Explicațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Plata facturilor cu cardul de energie se poate face şi direct la poştaş | Explicaţiile ministrului Boloş
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    27 Dec 2022   •   16:50

Cardurile cu bani pentru factura la energie, care vor fi distribuite românilor vulnerabili, au fost deja tipărite, iar voucherele acestea vor fi împărțite în două tranşe începând cu luna februarie 2023.

Prin cardul de energie oamenii vor fi sprijiniți cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilități.

Românii vor putea plăti direct la poștași facturile la curent cu cardul energetic, fără să mai meargă la ghișeu

"Se poate face direct plata de sume în mandat poștal, prin intermediul factorului poștal, dacă, de exemplu, sunt oameni care nu se pot deplasa.

Cardul de energie dă dreptul titularului ca să folosească ajutorul pentru încălzire pe care noi îl finanțăm din fonduri externe nerambursabile.

Am precizat că sunt trei tipuri de documente care sunt necesare la fiecare plată cartea de identitate, cardul de energie care atestă calitatea de beneficiar al ajutorului pentru încălzire și factura, respectiv documentul justificativ pentru cei care locuiesc la bloc și vor să-și plătească încălzirea.

Pentru toate celelalte categorii de beneficiar este foarte important de reținut că trebuie prezentate documentele justificative, factură sau documentul care s-a emis de către furnizorul de energie prin care se face dovada datoriei față de furnizorul de energie", a spus Marcel Boloș, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, la Antena 3 CNN. 

Cardurile de energie au fost tipărite şi vor ajunge la români. Cum arată voucherele şi cum intri în posesia lor

De asemenea, a fost aprobat și certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

"CN Poșta Română va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie", se arată în comunicatul ministerului.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat prin Ordin modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile. 

Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/ locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională Poşta Română S.A, ca anexă la documentele care stau la baza plății prin serviciul de mandat poștal.

Beneficiarii trebuie să știe că asociațiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat poștal de la Compania Naţională Poşta Română S.A, operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidențele contabile plata datoriei beneficiarului față de energia termică și virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.

"În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenția rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. 

Ajutoarele de 1.400 de lei finanțate de MIPE vor compensa creșterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire", a explicat ministrul Marcel Boloș.

×
Subiecte în articol: marcel bolos cardul de energie
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close