Antena 3 CNN Actualitate Pod distrus de ignoranţa autorităţilor. Bărbatul care a sesizat neregulile a fost sancţionat

Pod distrus de ignoranţa autorităţilor. Bărbatul care a sesizat neregulile a fost sancţionat

Pod distrus de ignoranţa autorităţilor. Bărbatul care a sesizat neregulile a fost sancţionat
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    05 Aug 2014   •   09:21

Amplasarea ilegală a unei balastiere lângă podul din comuna Albeni, judeţul Gorj, ar fi una dintre cauzele care au dus la prăbuşirea podului după viitura de săptămâna trecută. 

 
O astfel de dramă putea fi însă evitată. Un sătean a făcut mai multe sesizări privind exploatările abuzive din zonă, însă instituţiile statului le-au ignorat. 
 
Culmea, tot bărbatul care a sesizat neregulile a fost sancţionat. 
 
El a reclamat încă din 2010 modul în care se exploatează balastul pe râul Gilort. Acesta s-a plâns inclusiv de faptul că balastiera este amplată la câteva sute de metri de pod, fapt interzis de lege. Sesizările au fost trimise tuturor instituţiilor abilitate. Nici măcar una dintre plângeri nu a primit un răspuns favorabil. 
 
Ministerul Mediului i-a răspus omului că firma care se ocupă de exploatare are toate avizele necesare, iar "în urma controlului aspectele semnalate în petiţie nu au fost confirmate".
 
Cei de la Apele Române i-au răspuns bărbatului că "Din declaraţiile domnului viceprimar Corici Emil, reiese faptul că până la data controlului, la Primăria Albeni nu au fost înregistrate plângeri cu privire la pierderea proprităţilor".
 
Şi Garda de Mediu a susţinut că activitatea de exploatare pe Gilort e legală. "Precizăm că societatea deţine acceptul Primăriei Albeni pentru tranzitarea comunei cu produsele exploatate de la balastieră".
 
Omul a ajuns cu plângerile şi la Parchet. Procurorii au decis în acest caz neînceperea urmăririi penale pe motiv că "Societatea este autorizată să extragă aceste minerale prin permisul de exploatare din terasa aferentă malului drept al râului Gilort".
 
Ajuns şi la Poliţie, bărbatul a fost sancţionat pentru apel abuziv şi neîntemeiat. 
 
Instituţia abilitată să autorizeze sau să controleze amplasarea balastierelor în imediata apropiere a podurilor şi drumurilor este Ministerul Transporturilor. 
 
Conform unei legi aflate în vigoare încă din 1998, de pe vremea când ministru al Transporturilor era Traian Băsescu, "amplasarea unei balastiere noi este interzisă în zona podurilor la minimum 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval".
 
Cu toate acestea, în cazul balastierei de la Albeni, nici autorităţile locale şi nici firma de exploatare nu au ţinut cont de actul normativ. Mai mult, în urmă cu câţiva ani, un alt pod s-a prăbuşit în aval de această balastieră. Nimeni de la Ministerul Transporturilor nu a luat nicio măsură.  

×
Subiecte în articol: inundatii
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close