Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii, apel disperat: "Glonţul tras îţi cade la picioare"

Poliţiştii, apel disperat: "Glonţul tras îţi cade la picioare"

Poliţiştii, apel disperat: "Glonţul tras îţi cade la picioare"
17 Sep 2015   •   11:36

Comunitatea poliţiştilor din România îi cere lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministrul Afacerilor Interne, să aibă în vedere înlocuirea armelor de serviciu - pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), scrie cugetliber.ro.

„Poliţiştii sunt în prima linie, în cazul unor situaţii nedorite. Poliţistul de ordine publică sau rutieră este cel care ajunge primul la locul evenimentului şi intră în contact direct cu atacatorii. Poliţiştii care acţionează în stradă sunt cei mai vizibili, expuşi şi vulnerabili, deoarece nicio altă structură specializată pentru intervenţia la astfel de situaţii nu va ajunge la faţa locului înaintea poliţistului de ordine publică sau rutieră. De asemenea, detaliile rezultate din ancheta în urma căreia a fost destructurată celula jihadistă din Belgia, au arătat că suspecţii respectivi erau pe punctul de a comite atentate care vizau sedii ale Secţiilor de Poliţie. Aşadar este uşor de anticipat că, atunci când astfel de indivizi vor să atragă atenţia, îşi vor îndrepta atenţia spre poliţişti, ei fiind cei mai vizibili şi expuşi reprezentanţi ai autorităţii unui stat”, scriu poliţiştii.

În acest sens, poliţiştii spun că este prioritară înlocuirea armelor Carpaţi din dotare, deoarece România nu este ferită de pericole, mai ales că în anul 2012 un atentat terorist a avut loc în apropiere de România, respectiv atentatul cu bombă de la Burgas, Bulgaria, a cărui ţintă a fost un grup de turişti israelieni.

Poliţiştii trag un semnal de alarmă şi spun că pistolul Carpaţi a fost conceput în anii 1930. În urmă cu 40 de ani a debutat producţia armei care este copia celor din anii ’30 şi pistoalele folosite în prezent au peste 20 de ani de utilizare. „Este un model foarte vechi. Această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Trage şi nu se duce glonţul. Cade în faţa pistolului. Gloanţele sunt de proastă calitate. Nu trebuie să trag zece gloanţe ca să nimeresc o dată. Trebuie schimbate pentru a avea o siguranţă. Pistolul trage aiurea şi sunt decalibrate. Unele dintre ele au peste 30 de ani de utilizare”, a declarat Vasile Zelcă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractat Constanţa.

Poliţiştii amintesc că au fost câţiva colegi care au căzut la datorie din cauza arma-mentului care deja nu mai oferă siguranţă.

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close