Antena 3 CNN Actualitate Ponta: Curtea de Conturi s-a trezit că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea bani înapoi. Mi se pare o interpretare greşită a instituţiei

Ponta: Curtea de Conturi s-a trezit că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea bani înapoi. Mi se pare o interpretare greşită a instituţiei

Ponta: Curtea de Conturi s-a trezit că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea bani înapoi. Mi se pare o interpretare greşită a instituţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Aug 2014   •   13:31

Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi, pentru nereguli comise de funcţionari, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, arătând că lui i se pare că este o interpretare greşită a instituţiei, din moment ce aceste femei au primit banii, nu i-au furat.
  
"Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea", a spus Ponta.
   
Premierul a precizat că şi pentru astfel de cazuri va fi aplicat proiectul de lege privind amnistia, prin care să fie eliminată obligaţia restituirii acestor sume, rezultate din nereguli comise de funcţionari.
   
"Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. Dacă s-au făcut asemenea greşeli, cred că nu poţi să vii după atâţia ani şi să le ceri oamenilor să dea banii înapoi", a adăugat Ponta.
   
Ponta a mai precizat că Legea privind amnistia, care urmează să fie redactată de Ministerul Muncii, va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, Ponta precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.
   
"În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greşeşte de acum încolo plăteşte. Sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin - fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame - în care, din erori - vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern - trebuie să dea nişte bani înapoi", a spus Ponta.
   
În ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.
   
Astfel, în ultima lună, cinci bătrâni s-au sinucis, speriaţi că vor ajunge după gratii, din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul pensiilor falsificate.
   
În acelaşi timp, mai mulţi medici, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

×
Parteneri
Circulație blocată la metrou în București, după ce o persoană a căzut pe șine
x close