Antena 3 Actualitate Porci gratis! Cum poți primi așa ceva

Porci gratis! Cum poți primi așa ceva

30 Noi 2017   •   16:05
Porci gratis! Cum poți primi așa ceva

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a informat, joi, la Alba Iulia, că, în momentul de faţă, se află în faza de avizare la ministere un proiect de act normativ prin care fermierii care doresc vor primi gratuit purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, pe care îi vor creşte până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preţ anterior stabilit.

"Suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câţiva oameni în ţara aceasta care au avut dragoste faţă de acest animal, faţă de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât efectivul să crească şi apoi să distribuim carnea de Bazna şi de porc Mangaliţa. Este un program care va suscita interes", a declarat Petre Daea, prezent la Alba Iulia cu ocazia caravanei "Alege oaia!".

Petre Daea a menţionat că se vor da purcei gratuit celor care doresc să crească porci din cele două rase. "Aceşti porci vor fi crescuţi în gospodăriile populaţiei, într-o raţie furajeră pe care o ştiu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit (purceii - n.r.), având apoi obligativitatea ca jumătatea din efectivul pe care noi îl dăm ca şi efectiv pentru creştere să fie preluat apoi de procesatori la preţuri stabilite în momentul în care se distribuie aceşti purcei", a explicat ministrul.

Daea a menţionat că purceii vor fi crescuţi şi îngrăşaţi până la minimum 130 de kilograme, urmând să fie daţi apoi la procesator, pentru a face diferite produse sau a vinde carnea aşa cum este ea.

"Actul normativ este în avizare la celelalte ministere. Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei şi cei care doresc să îngraşe purcei, respectiv şi cei care vor procesa. Într-un cuvânt, există un lanţ al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct şi pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta şi a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populaţiei şi, evident, de a acorda consumatorului produse bune şi foarte bune", a conchis ministrul.

Petre Daea este prezent joi la Alba Iulia, pentru a fi alături de Campania naţională de informare şi promovare "Alege oaia!", eveniment ce se va desfăşura, inclusiv în 1 Decembrie, în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close