Antena 3 CNN Actualitate Povestea omului-torță. 29 de ani de când eroul martir Liviu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul

Povestea omului-torță. 29 de ani de când eroul martir Liviu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul

Povestea omului-torță. 29 de ani de când eroul martir Liviu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul
Sursa foto: sursa: stiri.tvr.ro
02 Mar 2018   •   08:18

Împlinirea a 29 de ani de când braşoveanul Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în 2 martie 1989, în semn de protest faţă de regimul comunist, va fi marcată vineri printr-o serie de manifestări.

Astfel, la ora 10,30, va avea loc o întâlnire la Crucea de la baza pârtie Bradul din Poiana Braşov, urmată de o slujbă de pomenire la Biserica ''Sf. Ioan Botezătorul'' din staţiune, la ora 11,30, informează un comunicat transmis AGERPRES de către Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor Braşov-Decembrie 1989 (ALRUE) şi Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov.

Începând cu ora 13,00, la sediul ALRUE din Braşov va avea loc o întâlnire omagială dedicată eroului Liviu Corneliu Babeş, potrivit sursei citate.

În ziua de 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeş, atunci în vârstă de 47 de ani, şi-a dat foc în timp ce cobora pe pârtia Bradul din Poiana Braşov purtând în mână un carton pe care era scris un mesaj de protest. Gestul său a fost făcut public mai întâi în străinătate de către turiştii străini aflaţi atunci în staţiune.

Liviu Corneliu Babeş a fost comparat cu studentul Jan Palach, care şi-a dat foc, în anul 1969, în piaţa Wenceslas din Praga, în semn de protest faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în anul 1968.

Liviu Corneliu Babeş a fost declarat erou martir în iunie 1997, iar o stradă din municipiul reşedinţă îi poartă numele. Autorităţile locale încearcă de câţiva ani să găsească fonduri pentru ridicarea unui monument închinat eroului.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close