Antena 3 CNN Actualitate Povestea unuia dintre cei mai cruzi torționari din temnița de la Pitești

Povestea unuia dintre cei mai cruzi torționari din temnița de la Pitești

Povestea unuia dintre cei mai cruzi torționari din temnița de la Pitești
Sursa foto: foto: pixabay.com
12 Sep 2016   •   09:14

Unul dintre cei mai cruzi torţionari din Fenomenul Piteşti a fost un constănţean, Pafnutie (Nuti) Pătrăşcanu. Cel cu nume de cuvios a fost, în fapt, o brută care a lăsat deoparte orice sentiment, orice urmă de umanitate, pentru a scăpa cu viaţă din infernul temniţei comunite, scrie Adevarul.

În închisoarea de la Piteşti ajungeau doar legionarii, simpatizanţi şi membri, care plăteau scump apartenenţa lor la ideologia scoasă în afara legii. Aici, la Piteşti, călăii inventaseră un sistem odios de „reeducare“ care punea la încercare limitele suportabilităţii. Alegeai să fii torţionar şi să-i chinuieşti în bătăi pe ceilalţi, doar aşa puteai fi aproape sigur că scapi cu viaţă. Dar nici asta nu-ţi garanta că vei fi salvat - pentru că nu de puţine ori regimul se întorcea împotriva propriilor pioni.

Când s-a alăturat Frăţiei de Cruce, elev fiind la Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa, Pafnutie Pătrăşcanu avea doar 17 ani. Născut la 1 august 1923 la Constanţa, Nuti a absolvit liceul în promoţia 1942, remarcându-se ca unul dintre cei mai activi anticomunişti. Se pregătea pentru o carieră de doctor, astfel că s-a înscris la Facultatea de Medicină de la Bucureşti.

Intră în conflict cu autorităţile, care îl arestează în câteva rânduri, până în iunie 1949, când este condamnat la 6 ani de închisoare pentru că făcea parte din lotul de legionari de la Medicină. Trimis la Piteşti, Pătrăşcanu realizează rapid că nu are şanse de a face faţă bătăii crunte care le era aplicată deţinuţilor, astfel că decide să facă pactul de diavolul. Avea să treacă el de partea opusă a baricadei, la celălalt capăt al uneltelor de tortură.

Continuarea, pe adevarul.ro

×
Subiecte în articol: tortionar
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close