UPDATE 16.10 - Incendiul de la Palatul Administrativ din Suceava a fost declarat lichidat în jurul orei 15.50, au anunţat autorităţile.
UPDATE ora 15: Pompierii încă lucrează pentru a lichida incendiul de la Palatul Administrativ
Incendiul deosebit de violent care a afectat clădirea Palatului Administrativ din Suceava, acolo unde funcționează două instituții importante, Prefectura și Consiliul Județean, încă nu a fost stins în totalitate. Suprafața foarte mare care a fost afectată, de circa 2.000 mp, dar și vântul care a suflat în rafale, a făcut ca misiunea să fie una extrem de dificilă.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, spun că pentru a stinge toate focarele este nevoie de timp îndelungat. Abia atunci se va putea stabili și cauza de la care a plecat acest incendiu, care a afectat grav cea mai importantă clădire de patrimoniu din municipiul Suceava.
Palatul Administrativ din Suceva arde de aproximativ trei ore, iar pompierii au o intervenţie dificilă şi se plâng că apa nu are presiune pentru a domoli flăcările.
Acoperişul s-a prăbuşit în anumite porţiuni, iar zona din apropiere a fost evacuată pentr a preveni alte incidente.
La faţa locului intervin 18 maşini de stingere şi 5 autoscări.
Flăcările uriașe au fost zărite de la 3 km distanță
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a intervenit prin telefon în direct la Antena 3, unde a oferit informaţii despre incendiul puternic de la sediul Prefecurii.
''Problema cu apa nu a fost de la început. A fost doar un singur hidrant care era scos din funcţiune (...) Am suplimentat la faţa locului cu 18 autospeciale și cvartalul de străzi şi alţi 10 hidranţi de unde am putut să alimentăm. Intervenţia a fost susţinută de la început până la stârşit. Am refulat apă încontinu, nu au fost probleme decât cu acel hidrant care era scos din funcţiune. În momentul de faţă incendiul este localizat, lucrăm pentru îndepărtarea materialelor combustilbile care au fost adectate de flăcări după ce le vom stinge şi după, îndepărtarea învelitoarei din tablă sub care practic mai ard încă elemente din construcţie.
Cauza incendiului, încă necunoscută
La orice tip de incendiu, indiferent de natura lui, cauza probabilă se stabilește după lichidarea acestuia. Așa și noi, după ce vom lichida ultimele focare vom stabili o comisie și vom stabili cauza de izbucnire a acestui incendiu.
Deocamdată nu știm dacă au fost afectate lucrările din interior de la Sala Unirii, cel puțin încăperile de sub palfon. În momentul în care vom pătrunde în interior cu toții și vom stabili ce arde, vom face o evaluare și vom vedea dacă au fost afectate.
Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului
Vorbim de o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați. A ars partea de lemn a acoperișului, iar învelitoare din tablă a fost afectată și este compromisă în acest moment'', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.