Antena 3 CNN Actualitate "Pregătiţi să doboare, la ordin, orice ţintă rusească!" | Armata întăreşte cu trupe şi nave militare graniţa României la Dunăre cu Ucraina

"Pregătiţi să doboare, la ordin, orice ţintă rusească!" | Armata întăreşte cu trupe şi nave militare graniţa României la Dunăre cu Ucraina

Nave militare românești dotate cu sisteme antiaeriene au fost mutate pe brațele Dunării în timp ce sute de infanteriști și marinari, ajutați de drone de supraveghere, monitorizează ce se întâmplă în zona frontierei fluviale cu Ucraina.

"Pregătiţi să doboare, la ordin, orice ţintă rusească!" | Armata întăreşte cu trupe şi nave militare graniţa României la Dunăre cu Ucraina
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laurențiu Rădulescu    |    Alex Cotoia    |    22 Sep 2023   •   13:28

Ei sunt martori, aproape în fiecare zi, la alarmele declanșare de bombardamentele rusești în porturile Izmail și Reni.

Jurnaliștii Antena 3 CNN Laurențiu Rădulescu și Alex Cotoia au realizat, în exclusivitate, un reportaj printre militarii deplasați aproape de zona de război a Rusiei în Ucraina.

"Suntem pe malul românesc al Dunării. Alarmele antiaeriene se aud la scurt timp după miezul nopții deasupra satelor Plauru şi Ceatalchioi. Sunetul asurzitor, sinistru, vine de la nici 300 de metri depărtare, din Izmail, port lovit aproape noapte de noapte de dronele rusești. Ucrainenii se pregătesc din nou pentru ce e mai rău", relatează corespondentul Antena 3 CNN.

Muncitorii din port şi marinarii de pe navele care așteaptă să fie încărcate cu cereale așteaptă oprirea sirenelor pentru a-și continuă activitatea. Pe țărmul românesc, infanteriștii marini continuă să supravegheze zona.

Localnicii din zona graniței la Dunăre cu Ucraina ar vrea să vadă cum antiaeriana românească doboară dronele rusești

"Pe timp de noapte se agravează situația. Atunci suna sirenele. În momentul în care este dată o alertă, militarii din post au obligația să-mi transmită informațiile în mod real", spune Călin Marian, de la Infanteria marină.

Monitorizarea zonei continuă zi și noapte, din adăposturile săpate în pământ.

Conștienți de prezența militarilor, sătenii spun că ar vrea să vadă cum dronele rusești sunt doborâte, dacă se aventurează deasupra acestor locuri.

"Ce așteptăm, să cadă peste o casă, pe este un om? Tot ce intră în spațiul nostru aerian trebuie dat jos, ce s-o mai lungim", spune un pescar din zonă. Discuția este întreruptă de o alarmă de bombardament iar soldații români le cer jurnaliștilor și civilului să părăsească imediat locația.

Corespondentul Antena 3 CNN, surprins în mijlocul filmării de o alarmă de bombardament

"Undeva peste Dunăre este portul Izmail. Soldații ne-au cerut să plecăm de aici", marchează momentul corespondentul CNN.

La câteva mile marine distanță de locul de supraveghere al infanteriștilor marini, pe brațul Tulcea, funcționează comandamentul militar zonal. O vedetă blindată care aparține flotilei fluviale este pregătită să intervină în caz de atac pe graniță.

"Misiunea vedetei Smârdan este de a asigura o monitorizare a traficului fluvial, a spațiului aerian şi spațiului terestru", spune Claudiu Cerchia, comandantul navei.

Vedeta Smârdan este dotata cu un tun de 100 de milimetri și are mai multe sisteme antiaeriene.

Vedeta Smârdan, pregătită să doboare, la ordin, ținte dinspre Ucraina

"Mitralierele au cartuș pe țeavă. Militarii spun că sunt pregătiți, la ordin, să doboare orice țintă rusească venind dinspre granița cu Ucraina", notează corespondentul Antena 3 CNN.

Recent, armata a stabilit o nouă zonă de interdicție aeriană pe granița de sud est a României, în dreptul localităților Chilia, Pardina, Ceatalchioi şi Plauru.

Nicio aeronavă civilă, cu excepția celor medicale, nu au are voie să zboare la o altitudine mai mică de patru mii de metri pe o adâncime în interiorul țării de până la 20 de kilometri. Altfel, riscă să fie doborâtă.

Doar în ultima săptămână rușii au încercat să lovească porturile Reni şi Izmail de cel puțin 3 ori, iar antiaeriana ucraineană a reușit să doboare cele mai multe dintre drone.

Întrucât pericolul rămâne ridicat, iar România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu, responsabilii armatei vor să cumpere alte 26 de drone de supraveghere pentru unități militare din județul Constanța.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina trupe militare Dunare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close