Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii: Nu mai vrem bugetari privilegiați. Noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi adoptată la 1 iunie

Ministrul Muncii: Nu mai vrem bugetari privilegiați. Noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi adoptată la 1 iunie

Ministrul Muncii: Nu mai vrem bugetari privilegiați. Noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi adoptată la 1 iunie
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    22 Apr 2016   •   12:57

Sunt discuţii cruciale la Guvern pe ordonanţa privind salariile bugetarilor. Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri dimineaţă că pregăteşte un nou proiect ce presupune indexări în trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare. Potrivit unor surse, tehnocraţii vor îngheţa astfel sporurile şi indemnizaţiile iar inechităţile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021. 
 

UPDATE 12.57 - Noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică şi adoptată de Executiv la 1 iunie, a anunţat Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

"Noi vom avea o ordonanţă de corecţie adusă la salarizarea personalului din zona bugetară. Prin urmare, sporurile şi indemnizaţiile şi orice măsură specifică oricărei familii ocupaţionale vor rămâne aşa cum sunt ele în momentul actual. (...) Nu este vorba de îngheţare. Sporturile şi indemnizaţiile au mersul lor. Noi ce încercăm să facem acum este să ne concentrăm pe salariile de bază", a explicat ministrul Muncii, potrivit agerpres.ro

Acesta a adăugat că de creşteri salariale ar putea beneficia între 300.000 şi 500.000 de bugetari. 

UPDATE 12.20 - Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus vineri, după discuțiile cu premierul și sindicaliștii pe tema Legii salarizării, că nu mai vrea bugetari privilegiați și că dorește o reformă în privința salarizării.

Totodată, ministrul Pîslaru a declarat că va încerca să elimine inechitățile din sistem.

UPDATE 12.13 - Sindicaliştii atacă dur noua variantă a ordonanţei privind salariile bugetarilor. ”E o cârpeală”, spun cei din sănătate, care ameninţă cu noi proteste. 

Sute de sindicalişti au ieşit în stradă. Oamenii cer salarii şi pensii mai mari.

UPDATE 11.10 - Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat vineri că nu va fi discutat un nou proiect de ordonanță privind salarizarea în sistemul bugetar în ședința Consiliului Național Tripartit (CNT), ci doar "niște principii", iar, ulterior, vor începe discuțiile "cot la cot" cu reprezentanții tehnici ai Guvernului și partenerilor sociali, potrivit agerpres.ro.

"Noi enunțăm astăzi în Consiliul Național Tripartit niște principii, iar de luni, de la ora 9.00, îi invităm pe partenerii sociali să discutăm pe ele, să lucrăm cot la cot. Nu mai lucrăm noi odată, după care verifică Finanțele și după aceea sindicatele își dau cu părerea. Important este să ajungem astăzi la un consens în CNT, să ne așezăm la masă pe o nouă logică de lucru, pentru că eu vreau să am expertiza tehnică a partenerilor sociali lângă mine la masă. În această sesiune a CNT nu discutăm de proiecte. Am văzut că au ieșit pe surse niște informații, dar noi astăzi, repet, discutăm o notă de principii legate de conținutul potențial al Ordonanței și, respectiv, de procesul de derulare și de calendar. Vreau să vă spun că indiferent de ceea ce gândesc eu sau orice alt membru al Guvernului, deciziile se vor lua consensual în cadrul CNT", a declarat, vineri, la Digi24, Ministrul Muncii.

Acesta a subliniat că în momentul de față nu există un proiect de Ordonanță pe masă, discuțiile fiind acum doar la nivelul de a restabili încrederea cu partenerii sociali.

"Asta este foarte important. Nu s-a lucrat la proiectul de Ordonanță. Noi acum suntem la nivelul de a crea încredere între Guvern și partenerii sociali. Nu există ceva care noi să facem în ascuns de acum încolo. Este o chestiune de stabilire a principiilor. (...) ceea ce ați obținut pe surse reprezintă doar o fracțiune din documentul care de fapt se discută azi la CNT cu blocarea indemnizațiilor. Ele țin de posibilitatea de alocare și distribuire echitabilă a banilor pe familiile ocupaționale. Acest blocaj este o chestiune care se întâmplă, noi acum nu blocăm nimic", a explicat Pîslaru.

Potrivit sursei citate, prin noul proiect se încearcă o ajustare în primul rând pe salariile mici, pe bază, și ulterior, treptat, pentru celelalte salarii, respectiv medii și mari.

UPDATE 09.49 - Premierul Dacian Cioloș a spus vineri, la întâlnire cu sindicatele și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, că Legea salarizării trebuie regândită.

”Trebuie să venim cu o ordonanță de urgență cu un obiectiv bine țintit, delimitat care să vizeze o schimbare a legii actuale, dar și o corectare a ei în limitele bugetului pe care îl putem aloca”, a spus, vineri, premierul Dacian Cioloș.

Citiți și Cum se modifică salariile românilor. Surse: Tehnocrații îngheață sporurile și indemnizațiile

------------------------
Știrea inițială 08.32

Premierul Dacian Cioloş discută vineri cu miniştrii, reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor despre majorarea salariilor. 

Şedinţa a fost organizată după ce ordonanţa care prevedea creşterea salariilor bugetarilor a fost retrasă de Guvernul condus de Dacian Cioloş, iar sindicatele şi patronatele au protestat. 

Ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a dat demisia din această funcţie în urma scandalului. 

Executivul nu a mai susţinut această măsură, deoarece preţul majorării salariilor bugetarilor cu zece procente ar fi însemnat o cheltuială bugetară de aproape 26 de miliarde de lei. 

Citiți și Prin ce manevre și-au mărit salariile tehnocrații

Ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a înaintat demisia din funcție, în urma numeroaselor neînțelegeri și amânări pe Legea salarizării.

În locul ei, a fost învestit luni Dragoș Pîslaru, ca ministru al Muncii.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş salarii legea salarizarii
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close