Premiul I şi două premii speciale pentru elevii români la competiţiile de latină din Italia

de D.D.    |    23 Apr 2015   •   16:41
Premiul I şi două premii speciale pentru elevii români la competiţiile de latină din Italia
Elevii români au obţinut premiul I şi două premii speciale la competiţiile internaţionale de limba latină Certamen Horatianum şi Certamen Ovidianum Sulmonense. Competiţiile au avut loc în perioada 16 - 19 aprilie, în localităţile Venosa şi Sulmona din Italia, anunţă Ministerul Educaţiei.

Andrei Gabriel Greceanu, de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, a cucerit premiul I şi premiul special Luigi Masturzo, la cea de-a XIX-a ediţie a concursului de limba latină Certamen Horatianum, unul dintre cele mai prestigioase din învăţământul preuniversitar umanist european.
   
Proba a durat şase ore  fără pauză, şi a avut un grad de dificultate extrem de ridicat, constând în traducerea unui text din opera poetului latin Horatiu, respectiv rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus, într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare. Andrei Gabriel Greceanu, pregătit de profesoara Monica Dună, a redactat lucrarea în limba engleză.

Certamen Horatianum, concurs la care România a participat prima oară în 2009, a reunit în acest an peste 250 de elevi din 130 de licee cu tradiţie în învăţământul clasic din ţări precum Austria,  Germania,  Bulgaria, Portugalia, Ungaria, Belgia, Polonia şi Italia.
   
Despina Borcea, elevă la Colegiul Naţional "Mihail Sadoveanu" din Iaşi, a obţinut un premiu special pentru cea mai bună traducere, la concursul Certamen Ovidianum Sulmonense.  La acest concurs au luat parte elevi din Austria, Germania, Italia, Muntenegru, Bulgaria şi România.

Parteneri
x close