Antena 3 CNN Actualitate Unul din cei mai importanţi teologi ai BOR a murit de COVID. Preotul Ioan Ică senior a fost colaborator al Securităţii comuniste

Unul din cei mai importanţi teologi ai BOR a murit de COVID. Preotul Ioan Ică senior a fost colaborator al Securităţii comuniste

Biserica Ortodoxă Română este în doliu, după ce unul dintre cei mai importanți dogmatiști, Ioan Ică senior, a fost răpus de COVID-19. 

Unul din cei mai importanţi teologi ai BOR a murit de COVID. Preotul Ioan Ică senior a fost colaborator al Securităţii comuniste
Sursa foto: Mitropolia Ardealului
de Georgiana Adam    |    13 Apr 2021   •   14:34

Părintele profesor Ioan Ică senior, care a avut aproape 40 de generaţii de absolvenţi ai Facultăților de Teologie, a murit la 89 de ani, potrivit ziare.com.

"Părintele a fost un mare dogmatist, în tradiţia lui Dumitru Stăniloae şi Isidor Todoran. Potrivit experienţei mele în acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanţi ecumenişti al Bisericii noastre, mai ales în contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane. 

Ioan Ică senior, răpus de coronavirus

Între colegii de generaţie profilaţi şi pe teologie ecumenică, s-a distins nu doar printr-o bună cunoaştere a poziţiei ortodoxe într-o problemă aflată în discuţie, ci şi prin aprofundarea învăţăturii de credinţă a partenerilor de dialog. 

În felul acesta a contribuit hotărâtor la cristalizarea unor puncte de convergenţă dintre învăţătura de credinţă a Bisericii noastre şi cele ale altor confesiuni creştine", a spus preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Mitropolitană, miercuri dimineaţă, apoi preotul va fi apoi înhumat în Cimitirul Muncipal Vechi din Sibiu.

Ioan Ică senior, colaborator al fostei securităţi

În 2010, CNSAS a constatat că preotul profesor universitar Ioan Ică senior a fost recrutat în anul 1975 în calitate de colaborator al Securităţii, semnând un angajament, sub numele conspirativ "Lucian Popescu". 

Nota de constatare a arătat că acesta a fost recrutat "pentru supravegherea informativă a cetăţenilor străini care vizitează Institutul Teologic Ortodox şi Mitropolia Ortodoxa din Sibiu".
 

×
Subiecte în articol: Ioan Ică senior COVID-19
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close