Antena 3 CNN Actualitate Președintele Iohannis pleacă opt zile din țară în America Latină

Președintele Iohannis pleacă opt zile din țară în America Latină

Președintele Klaus Iohannis va efectua, începând de săptămâna viitoare, vizite oficiale în trei state de pe continentul latino-american.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2023   •   12:48

Este vorba despre Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile și Republica Argentina, a informat, vineri, Administrația Prezidențială.

Vizitele se vor desfășura în perioada 18-26 aprilie și urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și "redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial", a adăugat sursa citată.

"America Latină reunește state membre sau în proces de aderare la OCDE - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - cu economii emergente, care contribuie sau pot contribui în mod semnificativ, la nivel global, la securitatea alimentară, la cea energetică sau climatică, la recuperarea economică post-pandemie și dezvoltarea durabilă", menționează Administrația Prezidențială.

Instituția mai precizează că șeful statului va evidenția în toate discuțiile oficiale provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel național și, alături de partenerii săi, la nivel european și euroatlantic.

Citește și: Cine sunt bugetarii din România care câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

"Va fi pus accentul pe nevoia combaterii în comun, de către toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, a tendințelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului şi ale dreptului internațional, în primul rând a celor înscrise în Carta ONU.

De asemenea, discuțiile vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda internațională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale și egalitatea de gen, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului, nevoia dinamizării formatelor de cooperare regională pentru a aduce beneficii tangibile în primul rând la nivel economic și social", arată sursa citată.

Vizita în Brazilia este prima efectuată de un președinte român în ultimii 23 de ani iar vizita în Argentina, prima vizită de acest fel în ultimii 30 de ani.

În Chile, este prima vizită efectuată de un șef de stat român în ultimii zece ani.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close